Skal du ut og bytte en julegave i dag

 

Forbrukerrådets tips til den store byttedagen

Skal du ut og bytte inn en julegave i dag, er du i selskap med veldig mange andre nordmenn. Her får du vite hva du egentlig har rett til, samt noen gode råd på veien.

Fikk du fire biografier om hele Norges Ingrid? Var genseren fra tante gyselig, eller to størrelser for liten? Forbrukerrådets undersøkelse viste at folk tror at loven sikrer dem rett til å bytte. Det stemmer ikke, men du stiller ikke helt uten rettigheter, forteller Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

– Nei, rundt jul er det blitt så vanlig å få bytte, at det er blitt det vi kaller en sedvane. Du kan derfor regne med at det går bra. Men det er noen unntak, for eksempel av hygieniske årsaker. Hvis noen gjorde den brøleren at de ga deg undertøy i feil størrelse, må det gjerne være forseglet for å få bytte. Det er jo greit å vite at undertøy er ubrukt når du kjøper det, føyer kommunikasjonsrådgiveren til.

Butikkene står fritt til å bestemme vilkårene, det viktige er at de kommer tydelig frem. Noen er så rause, at de gir deg pengene tilbake, mens andre for eksempel ikke lar deg bytte i salgsvarer, eller vil gi deg tilgodelapp. Så sjekk hva som gjelder i akkurat den butikken du skal, oppfordrer Skogly.

 

Bil kan bli kostbar gavebom

Du kan også få problemer hvis noen har tatt på seg spanderbuksene og gitt deg noe svært kostbart, men som synker raskt i verdi.

– Noen får jo faktisk bil i julepresang, og da kan du ikke uten videre bytte den, siden den er blitt en god del mindre verdt bare på turen hjem til deg, advarer Forbrukerrådets kommunikasjonsrådgiver.

Orden i papirene

Hvis du skal ut for å bytte en julegave i dag, er det om å gjøre at det ikke ble altfor ellevilt på julaften, sier Skogly. Emballasjen bør nemlig være intakt.

– Poenget er at det skal være enkelt for butikken å selge gaven videre. Da lønner det seg å beholde roen, og ikke rive opp esken før du vet at du vil beholde den, råder hun.

En annen grunn til å holde seg litt i sjakk under gaveåpningen, er at byttelappen er ditt viktigste bevis.

– Du bør kunne vise frem byttelappen som forhåpentligvis fulgte med gaven du ikke ble så glad for. Den avgjør om du får bytte, og hvor dårlig tid du har på deg. Kanskje du må løpe ut i dag, eller du kan ha flere måneder på deg, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Hun føyer til at hvis byttelappen forsvant i kaoset på julaften, må du derfor manne deg opp til å spørre giveren etter kvittering. – Eller du kan troppe opp i butikken med et stort smil og håpe det beste, avslutter Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.