​MYE MER ENN FÅRIKÅL…..

Bare det siste året har det skjedd mye med utvalget av norsk lam i butikkene. Mens det før var fårikålkjøtt, koteletter og lammelår som gjaldt, kan du nå velge i flere nye og spennende produkter.

Jonny Krosby, innehaver av Krosby kjøtt og Norgesmester i kjøtt, har holdt et tett øye med hvordan kjøtt har blitt produsert og solgt de siste ti årene. En rask tur innom butikkjedene Meny og Rema 1000 gir en klar bekreftelse på at det nå endelig har skjedd noe med utvalget av lammekjøtt i butikk.

Skivet lammelår, indrefilet, kjøttdeig av lam, ferdigsurret lammestek, lammebog, og ferdigstekt lammestek. Dette er bare noen av produktene.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å se at utvalget av lammekjøtt har blitt større, både med tanke på oss forbrukere og bonden. Før gikk lammebogen til fårikålkjøtt. Her er den pakket for seg og solgt til en helt annen og mer fortjent pris. Flott at kjøttet også er merket med hvor det kommer fra, sier Krosby

Fårikål_PR_225c48e2

Jonny Krosby, innehaver av Krosby kjøtt og Norgesmester i kjøtt, er godt fornøyd med utvikling av lammeutvalget i butikkhyllene. Foto: Matprat.no

Er vi blitt mer villig til å betale for råvarene?

– Det vet jeg ikke. Jeg tror blant annet mye skyldes matprogrammene på TV. Folk ser at det går an å lage mer enn fårikål og trigges til å prøve noe nytt. Butikkjedene og kjøttbransjen ser så sitt snitt til å følge opp med nye produkter, sier Krosby.

Endelig til sin rett

Even Nordahl har tittel markedssjef bransjeutvikling i MatPrat og følger utviklingen i kjøttbransjen nøye.

– Norsk lam har i mange år hatt en høy stjerne blant kokker og matentusiaster, og begrepet «Norsk lam i verdensklasse» har satt seg i befolkningen, forteller han.

– Naturlige produkter med en historie eller opprinnelse er i vinden, men det har vært litt synd at sesongens ferske lam i stor grad har blitt gjenstand for hele lammelår og fårikålkjøtt på tilbud. Det er derfor gledelig å se at potensialet for årets ferske lam nå blir utnyttet på en merkbart bedre måte enn tidligere. Nå har forbrukerne over hele landet tilgang på en rekke ulike produkter som er delikat presentert og ofte merket med opprinnelse og historie fra ulike distrikter i Norge. Dette betyr at lam blir presentert og solgt på en måte som står mer i stil med begrepet «Norsk lam i verdensklasse». Resultatet er både fornøyde kunder, bedre inntjening, og ikke minst en mye bedre verdiskaping for delikatessen norsk lam, sier Nordahl.

Utvalget forplikter

Arne Hjeltnes har fartet land og strand rundt på jakt etter gode, norske råvarer og mattradisjoner. Også han ser med glede på at det nå er mulig å kjøpe flere deler av lammekjøttet i butikkene.

– Det er viktig at vi tar vare på de gode mattradisjonene våre og at vi bruker det norske lammet når det er i sesong. At butikkutvalget er blitt større, er flott, men det krever mer kunnskap og ressurser. Vi må bli flinkere til å bruke flere deler av alle dyr. Her har kokker, fagfolk og butikkjedene et ansvar. Vi må få mer fokus på å bygge matkunnskap hos folk. Vi må lære å bruke hele dyret slik våre forferde gjorde før oss, sier Hjeltnes.

Reklame