Denne kan redde livet ditt

En helt ny medisinsk oppfinnelse kan bli livreddende for mange nyopererte.

Medisinsk_5800.700

Det er et stort medisinsk behov for å kunne måle i sanntid om vitale organer får nok blodtilførsel. (Foto: Sensocure)

Oppfinnelsen er norsk, den er bitteliten, og den er revolusjonerende. Den består av en sensor med diameter på en millimeter og kan settes inn i organer, blant annet i forbindelse med operasjoner.

Medisinsk_5796.700

Mindre enn en fyrstikk. Foto: Sensocure

– Sensoren gir umiddelbart beskjed hvis det skjer endringer i blodtilførselen til et organ. På den måten kan man gi pasienten rask og riktig behandling, sier daglig leder Trond Herje i Sensocure.

Selskapet Sensocure ble etablert i 2011 for å jobbe med utviklingen av sensoren. Ideen til produktet oppsto hos professor og lege Tor Inge Tønnessen ved Rikshospitalet.

– Det er et stort medisinsk behov for å kunne måle i sanntid om vitale organer får nok blodforsyning. Utilstrekkelig blodforsyning er en hyppig årsak til sykdom og død, og kan gi komplikasjoner etter operasjoner, sier Tønnessen.

Sensoren kan brukes på nær sagt alle organer i kroppen, både ved transplantasjoner, hjertekirurgi, rekonstruktiv kirurgi etter kreftkirurgi og traumer, ved alvorlige infeksjoner og hos intensivpasienter.

Sparer kostnader

I dag fins det ikke noe tilsvarende produkt på markedet.

– Etter hvert er målet at den også kan brukes på indre organer, for eksempel ved hjerteinfarkt, sier Trond Herje i Sensocure.

De samfunnsmessige besparelsene vil ifølge Herje være store når sensoren tas i bruk.

– Dagens metoder er både tidkrevende og kostbare og er for lite sensitive til å oppdage utilstrekkelig blodforsyning før skadene er blitt irreversible. Ved å sette inn en sensor, kan helsepersonell sette i gang riktig behandling raskt og bedre pasientens prognose, og unngå at pasienter blir liggende lenge på sykehus, sier hun.

Ifølge gründer Tor Inge Tønnessen er reaksjonene fra det medisinske miljøet svært positive.

– Det er stor interesse for sensoren, og jeg får stadig henvendelser fra helsepersonell som ønsker å ta den i bruk, og som lurer på når vi får den ut på markedet, sier Tønnessen.

Ekspertklynge

Sensoren er klar, men omfattende testing og godkjenning må til for et medisinsk produkt.

– Utvikling og testing gjennomfører vi selv. Det foregår i vårt leide laboratorium ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. I samarbeid med Memscap, et annet medlem i NCE Micro- and Nanotechnology (NCE MNT) i Vestfold, sammenstilles sensoren til et ferdig produkt, sier Trond Herje.

NCE MNT er en nasjonal klynge av selskaper som jobber for å virkeliggjøre nye ideer innen nano- og mikroteknologi.

– Tønnessen kom til oss med en spenstig mulighet som kan skape arbeidsplasser, redde liv og bli en betydelig industri. Det gjorde at vi tente på ideen, sier Stein Ivar Hansen i Microtech Innovation AS (MTI).

Hansen forklarer at de hjelper gründere i gang ved å sette opp en forretningsplan, etablere kontakt med andre aktører og hjelpe til med å søke om forsknings- og utviklingsstøtte.

Gjennom MTI fikk selskapet Sensocure mulighet til å etablere seg i inkubatoren til Silicia.

NCE-prosjektet arbeider for å gi oppstartsbedrifter tilgang til nettverk og finansieringsmuligheter, og Sensocure har gjennom dette blant annet oppnådd støtte fra innovasjonsrammen til NCE.

Medisinsk_5801.700Sensocure holder til i Horten. (Foto: Sensocure)

 

Reklame