Forbrukerrådet advarer mot gratiskonkurranser…..

Visste du at gratiskonkurranser er en vanlig måte for uærlige selgere å få tak i e-post og telefonnummeret ditt på?

– Fortvilte forbrukere har tatt kontakt med oss etter at en regning for en gratis prøvepakke kom i posten. Mange av de som har fått en regning fra det beryktede helsekostfirmaet Uno Life, forteller at de fikk telefonen etter at de hadde deltatt i en gratiskonkurranse på nettet, forteller regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms.

Les mer om Uno Life på forbrukerrådets nettsider.

Sjerrmdump Unilife

Sjermdump Unilife

– Med tanke på at folk ender opp med å få en regning i posten for et helsekostprodukt de ikke har kjøpt, eller blitt misledet til å kjøpe, må vi derfor fraråde folk om å delta i gratiskonkurranser. Velger du likevel å ta sjansen, så ikke oppgi telefonnummeret ditt, og opprett en egen e-postadresse som du ikke er redd skal bli fylt av reklame, legger hun til.

Gull verdt

E-postadressen din, og telefonnummeret ditt, er gull verdt for alle som selger varer og tjenester. Det er deres måte å komme i kontakt med deg på og tjene penger. Ved siden av at du får uønsket reklame og telefonselgere på tråden, vil dessverre også selgere med uærlige hensikter få tilgang til deg.

– Forbrukerne må være klar over at e-poster og telefonnummer som de oppgir, selges videre for markedsføring. Vær også oppmerksom på at ved å like Facebook-siden til en nettbutikk, sier du også ja til å bli oppdatert om tilbud, sier Helene Falch.

Sjekk vilkårene hvis du lar deg friste

Konkurranser er morsomt, og vi forstår at folk lar seg friste. Vårt tips er at du setter deg godt inn i vilkårene for gratiskonkurransen, om du vil ta sjansen.

– I vilkårene kan du for eksempel finne ut hvilke selskaper som kan distribuere e-postadressen din, og til hvilke typer firma de selger til. Det er ikke nødvendigvis lystig lesing, kan regiondirektøren fortelle.

I Forbrukerombudets svindelgalleri kan du finne navn på selskaper som i prinsippet kan kjøpe din e-postadresse og telefonnummeret ditt.

Vanskelig å bli slettet

 

– Du har i alle tilfeller rett til å be om å bli strøket i ettertid, men det kan bli vanskelig i praksis. Med enkle tastetrykk kan ditt telefonnummer og e-postadresse bli distribuert til et utall mottakere over hele verden. Det enkleste er å unngå det, avslutter regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms.

Råd mot unødvendig reklame

  • Takk nei til gratiskonkurranser.
  • Les vilkårene.
  • Sjekk hvem som står bak.
  • Ikke oppgi telefonnummer og opprett egen e-post for konkurranser.
  • Be om å bli slettet, men husk at det kan bli vanskelig.