Kathrine Kleveland fra Hillestad i Holmestrand ny leder i Nei til EU.

På Landsmøtet i Nei til EU 30. november ble Kathrine Kleveland fra Hillestad i Holmestrand kommune valgt til ny leder i Nei til EU. Nestleder Benedikte P. Hansen fra Finnmark, bosatt i Oslo ble gjenvalgt. Ådne Naper bosatt i Skien ble ny 2. nestleder. Kleveland tar over etter Heming Olaussen, som har vært organisasjonens leder de siste ti åra.

Organisasjonen har i helga feira at det er tjue år siden folket sa nei til norsk medlemskap i EU. Nei-dronninga i 1994 var Anne Enger. Ho ble i helga utnevnt til organisasjonens andre æresmedlem. Dag Seierstad ble i 2012 utnevnt til den første.

Fredag 28. november var 20-årsdagen for folkets nei til EU-medlemskap – stikk i strid med de store partienes, elitens og dominerende mediers syn. En fersk meningsmåling viser nå at 74 prosent av de spurte sier nei til medlemskap, 16,8 svarer ja, mens 9,2 prosent sier de ikke vet hva de mener.

Nei_katrine_kleveland_144

NRK var på plass på Landsmøtet på Bristol i Oslo, og gjorde det første TV intervjuet av Kathrine Kleveland. Foto: Olav Nordheim

Nei_ny_bok_110

Dag Seierstad og Stein Ørnhøy med jubileumsboka «Folket sa nei». Foto: Olav Nordheim

– Et hovudpoeng i boka er å vise den enorme innsatsen og oppbygginga av organisasjonen gjennom fire år fram til folkeavstemminga. Det stod kanskje ikke om livet, men det stod om hva slags samfunn Norge skulle bli, sa Dag Seierstad på lanseringa av jubileumsboka «Folket sa nei».

Tekst og foto: Olav Nordheim.

Reklamer