Julekalendere på nett kan være en felle…forbrukerrådet advarer

 

Visste du at de morsomme julekalenderne med de spennende premiene er en vanlig måte for uærlige selgere å få tak i e-post og telefonnummeret ditt på?

Julekalendere på nettet.

Julekalendere på nettet.

– Når fortvilte forbrukere har tatt kontakt med oss etter å ha fått en ukjent regning i posten, er det flere som kan fortelle at de en gang har vært med i en gratiskonkurranse på nettet, sier regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt ved Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.

Les hvordan du kan klage på feil faktura

 

Unge under 30 deltar mest
I en undersøkelse Forbrukerrådet har utført, svarer 6 av 11 internettbrukere mellom 18 og 30 år at de deltar i tilfeldige gratiskonkurranser på nettet.

– Vi vet at man finner egne oversikter på Internettet over julekalendere med de beste premiene, og vi ønsker derfor å advare folk mot å selge seg for billig, sier Bjørntvedt.

Undersøkelsen ble gjort på web i november 2014. Den viser også at nettfornuft, som ellers i livet, følger med erfaring og alder: Bare 20 prosent av de over 60 deltok i gratiskonkurranser.

 

Sjekk vilkårene hvis du lar deg friste
Konkurranser er morsomt og adventstiden er herlig. Vi forstår at folk lar seg friste. Vårt tips er at du setter deg godt inn i vilkårene for julekalenderen.

– I vilkårene kan du for eksempel finne ut hvilke selskaper som kan distribuere e-postadressen din, og til hvilke typer firma de selger til. Det er ikke nødvendigvis lystig lesing, kan regiondirektøren fortelle.

I Forbrukerombudets svindelgalleri kan du finne navn på selskaper som i prinsippet kan kjøpe din e-postadresse og telefonnummeret ditt.

 

Vanskelig å bli slettet
Du har i alle tilfeller rett til å be om å bli strøket i ettertid, men det kan bli vanskelig i praksis.

– Med enkle tastetrykk kan ditt telefonnummer og e-postadresse bli distribuert til et utall mottakere over hele verden. Det enkleste er å unngå å havne i julekalenderfella, avslutter Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.

 

Råd mot farlig reklame

  • Takk nei til gratiskonkurranser.
  • Les vilkårene.
  • Sjekk hvem som står bak.
  • Ikke oppgi telefonnummer, og opprett egen e-post for konkurranser.
  • Be om å bli slettet, men husk at det kan bli vanskelig.

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen ble gjennomført som web-intervju i november 2014. Totalt spurte vi 1000 forbrukere i Norstats respondentpanel. Utvalget blir trukket tilfeldig og i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke. Resultatene er veiet på kjønn, alder og geografi i henhold til offentlig statistikk