Norske naturdelikatesser hedret i Berlin……

Multa AS fra Rolvsøy i Finnmark, Smaken av Røros og Nortura Thulefjord i Målselv i Troms er mathåndtverk av ypperste klasse.

-Multe, krekling og lam er råvarer fra norsk natur med lange bærekraftige tradisjoner. Jeg er imponert over måten norske mathåndtverkere skaper nye smaksopplevelser for forbrukeren, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, da hun delte ut tre Spesialitet-garantier under åpningen av Grune Woche i Berlin.
Spesialitet-utdeling Foto: Matmerk

Spesialitet-utdeling Foto: Matmerk

Multa AS fra Rolvsøy i Finnmark, Smaken av Røros og Nortura Thulefjord i Målselv i Troms er mathåndtverk av ypperste klasse. Fra disse tre kommer produkter som singelfrosne multer, kreklingsirup og lammecarre. Stolt mat med unik smak, som nå har fått hedersbetegnelsen Spesialitet fra et uavhengig fagutvalg av mateksperter.

-Interessen for mat med unik smak og lokal opprinnelse har økt sterkt de siste årene, og omsetningen satte ny rekord i fjor med 3,5 milliarder. Å dele ut Spesialitet-garantien til kvalitetsbevisste lokalmatprodusenter viser hvilket matmangfold vi har i Norge. Det bør inspirere flere matgrundere, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug da hun delte ut heder og diplomer til de tre produsentene under åpningen av Norges stand på mat- og reislivsmessen Grune Woche i Berlin.

Fagutvalget ledes av fylkesmann Lars Sponheim. Omtrent en tredjedel av de som søker om å bli vurdert opp mot Spesialitet-garantien kommer ikke gjennom det siste, trange nåløyet.

-Mat med særegen smak og lokal identitet er i vinden. Stadig flere produsenter fra hele landet søker om å få Spesialitet. De ser nytten av å forenkle kommunikasjonen mot forbruker og ønsker å vise fram den garantien om unik smak merket gir. Spesialitetsmerket er ikke til salgs, det må du både bevise og fortjene, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.