Unge mest utsatt for tyveri……

Ungdom har med seg ryggsekker og vesker fulle av luksusgjenstander på vinterferie. – De ber om trøbbel, advarer forsikringsbransjen.
Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt for tyveri, fordi de har med seg stadig større verdier på tur, melder forsikringsselskapet Frende. Illustrasjonsfoto: iStock

Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt for tyveri, fordi de har med seg stadig større verdier på tur, melder forsikringsselskapet Frende. Illustrasjonsfoto: iStock

Nær 110.000 nordmenn meldte fra om tyveri og tap av reisegods i fjor. Det utgjør hele 40 prosent av alle tap som meldes på reiseforsikringen, og halvparten av disse er tyveri, viser tall fra Frende Forsikring. Nå venter forsikringsselskapene et skaderush etter ferien.

Luksus på fjellet
– Vi ser en økning i vinterferieukene hvert år, og merker oss spesielt tyveri av dyre mobiler og jakker, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Hun er forundret over at mange unge har med ryggsekker fulle av luksusgjenstander på vinterferie.

– Det som er hverdagslige bruksting for noen, er luksusgjenstander for andre. Misunnelsen eller fristelsen kan bli for stor, andre ser sitt snitt til lett-tjente penger. Resultatet er at du blir frastjålet tingene dine, sier Slettemoen.

Ber om trøbbel
Slenger du fra deg en Moncler, Canada Goose, JPS eller Parajumper i ubetjent garderobe, enten det er på en fjellstue, på after-ski eller et utested, er det som å be om trøbbel.

– Når dyre mobiler, nettbrett, kostbare solbriller og merkeklær blir stjålet eller ødelagt trekker det gjennomsnittsutbetalingene opp, og reiseforsikringen blir dyrere, sier Slettemoen.

Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt, fordi de har med seg stadig større verdier på tur, melder forsikringsselskapet Frende.

Unge mest utsatt
– Enten det er storbyferie, skiferie eller en tur på byen som står for tur i påsken, må du passe på tingene dine! Du ville ikke latt en tusenlapp ligge ubevoktet, ikke gå fra mobil og merkeklær heller, sier Slettemoen.

Over halvparten av reiseskader som blir anmeldt av personer under 30 år, skyldes tapt reisegods, som er forsikringsbransjens definisjon på personlige eiendeler du har med deg, viser analyser fra Frende.

Foreløpige tall fra Finans Norge viser en økning på nær åtte prosent fra 2013.

– Vi får mange henvendelser, og selv om en helårs reiseforsikring gjelder fra du går ut døren hjemme, ikke bare på ferie, får du ikke alt dekket om du har vært uaktsom, eller du selv er skyld i tyveri eller knust telefon.

Tyveri, ran og skadeverk er typiske skader som dekkes på reiseforsikringen.

Uhell dekkes sjelden
– Uhell er vanligvis ikke dekket. Faller mobilen fra lommen eller bordet, eller jakken blir stjålet mens du er i baren, kunne du som regel passet bedre på tingene dine. Pass spesielt godt på verdiene dine på steder med mye folk, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Kontakt politiet hvis du blir utsatt for tyveri. Få alltid en kopi av anmeldelsen om du vil ha igjen penger fra forsikringsselskapet.