Ligg unna gratiskonkurranser……

Mirakelpiller trillet til topps på Forbrukerrådets statistikk

Det lille Drammens-firmaet Uno Life klarte å lure rekordmange nordmenn i 2014. De lovte en smal midje, men slankekuren virket bare på folks lommebøker.

bjorntvedt_Jo_inge_mindre

Jo Inge Bjørntvedt, Forbrukerrådet

 

– At et firma med relativt få salg topper listen over firmaer folk kontakter oss om, er svært oppsiktsvekkende, opplyser regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt i Buskerud, Telemark og Vestfold. For å sette det i perspektiv, sammenligner han med det firmaet som har tronet på toppen de fem siste årene:

– Det er Elkjøp, som jo selger formidabelt mange flere varer på et år. Vi har rundt 1500 henvendelser om dem, mens vi altså har fått fire ganger så mange om lille Uno Life, forklarer regiondirektøren. – Det er tidenes klagestorm til Forbrukerrådet.

Til tross for at firmaet er slått konkurs, fastholder et vedtak i Markedsrådet milliongebyr. Dessuten behøver ikke forbrukerne å betale regninger de har liggende fra firmaet eller inkassobyrået.

 

Hvilket firma fikk Forbrukerrådet flest henvendelser om? Fra hvor i landet kom de fleste telefonene? Hva handler de fleste spørsmålene om? Se forbrukerstatistikken for 2014 her.

Ligg unna gratiskonkurranser

Uno Life rekrutterte kunder via gratiskonkurranser på nettet, og Forbrukerrådet ser at dette er et økende problemområde.

– Hvis noen faktisk driver med veldedighet, er de gjerne kjent for det. De som tilbyr tur til Maldivene og fancy nettbrett, kommer til å ta seg betalt på en eller annen måte, så gratisaktiviteter på nett kan være risikabelt tidsfordriv, advarer Jo Inge Bjørntvedt. – Plutselig får du regning for et abonnement du ikke hadde planer om å tegne.

Bilen irriterer mest

Forbrukerrådet fikk langt over 10 000 henvendelser om bil i 2014, så den kategorien beholder den noe tvilsomme vandrepokalen. Det utgjør nesten dobbelt så mange henvendelser som neste kategori, som er mat og helse. Dette området har hatt en voldsom vekst, hvilket i størst grad skyldes Uno Life-saker. Det er også grunnen til at kultur, underholdning og sport har vokst, for derunder kommer forbrukere som spør om abonnementsordninger.

Det nytter å ta «verstingene»

Forbrukerne kontaktet Forbrukerrådet om over 12 000 firmaer i 2014. 38 av disse har flere enn 100 henvendelser.

– Andelen de utgjør er mer enn halvert på fem år, forteller Bjørntvedt. – Det er en drastisk reduksjon. Forbrukerrådet arbeider systematisk for å bedre praksisen til disse firmaene, og tallene viser at det nytter.

De aller fleste firmaene, hele 95 prosent, har Forbrukerrådet fått ti eller færre telefoner eller e-poster om.

Telemarkingene spør mest

Som alltid, er det Telemark som topper listen over hvem som oftest kontakter Forbrukerrådet.

– Vi telemarkinger er ivrige til å ta kontakt, og det har vi vært over tid. Telemark har hatt flest henvendelser i en periode på fem år, og det synes vi er flott, sier Jo Ingen Bjørntvedt

I 2014 hadde Telemark nesten 24 henvendelser på 1000 innbyggere. Dette er mer enn dobbelt så mange som sisteplassen – Nord-Trøndelag. Troms og Oslo har som vanlig andre- og tredjeplassene. Resultatene er såpass like fra år til år, at det er fristende å spekulere i om det er noe med folkelynnet i forskjellige deler av landet.

Selv om Nord-Trøndelag har liten henvendelses-hyppighet, har de i år toppkommunen – nemlig Leka. De har over 50 henvendelser per 1000 innbyggere. Det er over tretti ganger så mye som den siste kommune på listen som er Masfjorden i Hordaland. Da holder vi Vevelstad i Nordland utenfor som har ingen henvendelser.

Forbrukerrådet har kontor i ti byer, og det ser ut til å bevisstgjøre innbyggerne. Statistikken viser i alle fall at alle disse byene ligger høyt på henvendelsesstatistikken.

Vestfold og Buskerud kom på en 11. plass og en 15. plass. I Vestfold hører vi mest fra forbrukere i Hof, og minst lyd er det fra Holmestrand. I Buskerud peker stor-Drammen seg ut på toppen med Øvre Eiker, Drammen og Lier kommune. Nederst på listen finner du Nes.

 

Om tallene

Forbrukerrådet fikk nesten 100 000 henvendelser i 2014. 70 prosent av henvendelsene kommer på telefon, og over 25 prosent på e-post. Andre kanaler er sosiale medier, eller besøk på Forbrukerrådets ti regionkontorer.

45 prosent av de som tar kontakt står i en konflikt med selger, mens 42 prosent ber om råd før de tar kontakt med selgeren.

Vi har brukt de henvendelsene vi har med detaljerte registreringer til å beregne totaltallene.