Smeden i Hedrum.

Er du en av de over 800 tusen som fulgte med på NRK-serien «Anno» tidligere i vinter, vet du at å beherske smedfaget kunne være helt avgjørende i tilværelsen på 1700-tallet. I dag derimot er smedfaget nærmest utryddingstrua og betegnes som et rødlista håndverk.

800_113

Jørn Stampe Hansen i Stampesmia viderefører et tradisjonsrikt håndverk. Foto: Olav Nordheim

Stampesmeden i Østre Hedrum har imidlertid gjort smedfaget til heltidsyrke. Helt siden 90-tallet har Jørn Stampe Hansen drevet som smed, men først da han i 2006 etablerte Stampesmia har han levd av sin store interesse. Stampesmia holder til på Husrønningen nordøst i Larvik kommune på grensa til Andebu.

800_049

Vinkelsliperen kommer også til nytte når Stampesmeden skal lage en lysestake. Foto: Olav Nordheim

Jungeltelegrafen.

Oppdragene får Stampesmeden stort sett gjennom jungeltelegrafen. I tillegg har Hansen etablert nettsida www.stampesmia.no

-Dessuten deltar jeg på noen messer og utstillinger hvert år, sier smeden i Hedrum.

800_133

Jernrose. Foto Olav Nordheim

I Stampesmia utfører Jørn Stampe Hansen stort sett alt innen smiing av rekkverk og porter. Dessuten hengsler og beslag, låser og mye kunstsmiing.

-Det eneste jeg ikke smir er hestesko, sier smeden i Hedrum.

-Folk kommer til meg med en ide’ og et ønske. Deretter diskuterer vi oss fram til en løsning som kunden er fornøyd med, sier Stampesmeden.

Blant mange større oppdrag den blide smeden i Hedrum har utført er restaurering av Krutthuset, Fredriksvern Verft i Stavern.

800_085

Jernstanga blir vridd for å få den rette fasongen. Foto: Olav Nordheim

Smedyrket opplever en renessanse.

Jørn Stampe Hansen har i flere år vært leder i Norsk Smedforening stifta i 2002. Et nettverk for smiing og andre med interesse for faget. I tillegg bidrar foreningen til å spre kunnskap og interesse for smedfaget.

Håndverksskolen på Hjerleid på Dovre tilbyr fagutdanning i smedfaget. Sammen med Odda videregående skole er de to de eneste utdanningsstedene som tilbyr fagutdanning i smedfaget. Utdanningsløpet er et år på skolen for deretter å gå i lære to år. De som er flinke nok kan deretter ta svenneprøva.

Tekst og foto: Olav Nordheim.

Reklame