Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Befolkningen i Norge får hver dag i seg dobbelt så mye salt som anbefalt. Stadig flere blir flinke til å bruke andre smakssettere, og salget av friske urter har økt betydelig de siste årene.
Krydderurter

Bruk mer krydderurter og mindre salt i maten. Foto: Frukt.no

Utvalget av krydderurter i butikkene blir stadig bredere. Mange husker nok persilledusken som lenge ble brukt mest som pynt på maten. Kruspersille er fremdeles en av de mest omsatte krydderurtene våre, bare slått av basilikum og koriander. I takt med den økende interessen for matlaging, øker også kunnskapen om krydderurter.

For mye salt kan gjøre oss syke

Det er viktig for folkehelsen å redusere saltinntaket i befolkningen, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Det er en sammenheng mellom inntak av salt (natrium), økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dagens saltinntak er beregnet til å være ca. 10 gram per person per dag, mens målet er å komme ned til 5 gram. For de fleste voksne ville et saltinntak ned mot 1,5 gram salt per dag være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved alminnelig fysisk aktivitet i et norsk klima.

Tips til smaksforsterkere som kan erstatte salt

– Salt er en vanesak, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun oppfordrer til å smaksette maten med friske urter. Det gir nydelige dufter og smaker og kan bidra til å redusere bruken av salt betydelig.

Det finnes urter som passer til kjøtt-, fisk- og skalldyrretter. Løpstikke er en krydderurt som ikke er så utbredt i dag, men som gir en følelse av salt. Den egner seg sammen med rosmarin og timian i varme retter. Basilikum er fast følge til tomater, og hovedingrediens i pesto. Det er den urten det selges mest av i Norge i dag.

Mynte er en spennende krydderurt som kan brukes til mer enn Mojito – legg gjerne et par stilker i vannkaraffelen og den ser langt mer fristende ut.

Det finnes også andre gode alternativer for å smaksette maten. Sammen med urtene er sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico fine alternativer.

Gode grønnsaker som løk, hvitløk, chili, paprika og tomat gir mye smak og vil også fremheve smak på andre råvarer. Her er det bare å prøve seg fram.

Krydderurter på kjøkkenbordet og på benken kan være hverdagens frodige og sunne blomster. Ved å bruke noen stilker daglig i maten og plassere saltbøssa lengre inn i skapet, blir kostholdet, på en enkel måte, et hakk sunnere.