Norges beste bakere vil ta brødgullet fra svenskene

Denne helgen arrangeres «Bak & Chokladfestivalen» i Stockholm. På programmet står to nordiske konkurranser hvor Norges Baker- og Konditorlandslag deltar. Målet? Å slå de svenske favorittene.
bakerlandslaget

Deler av det Norske Bakerlandslaget. Fra v: Ørjan Toreid Eiksen, Nikolai Meling, Erlend Volden, Knut Hammeren, Øyvind Skogsholm Hansen og Ivar Bakke. (Foto: Elin Vatnar Nilsen)

Det er første gang Norge stiller i konditorkonkurransen Nordic Pastry Cup, som går av stabelen i Stockholm lørdag formiddag. Håndplukket til oppgaven er konditorene Vibeke Løseth, ansatt hos Pals AS og Monica Smehagen Enebakk fra Bakehuset i Trondheim. Norge møter lag fra Sverige og Danmark og skal i løpet av ni timer produsere en sjokoladeskulptur (minimum en meter høy), dessert til åtte personer, sjokoladeterte og iskake. Begge jentene forteller at de har trent til konkurransen i flere måneder og at de har jobbet ekstra mye for å perfeksjonere konkurranseprogrammet de siste par ukene.

Høyt nivå
– Vi er veldig spent, sier Monica Smehagen Enebakk. – Vibeke og jeg er begge nye på Konditorlandslaget i år og har lagt ned mange timer med trening før denne konkurransen. – Vi vet nivået er høyt og selvfølgelig vil vi gjerne hevde oss, sier Vibeke Løseth, som vant sin første konditorkonkurranse allerede som junior. Det norske laget gleder seg til å avsløre konkurransetemaet, som er fritt. – Vi har kanskje valgt et litt utradisjonelt tema, men vi klarte ikke å legge ideen bort da den først dukket opp, forteller Marte Krystad. Marte jobber på Scandic Nidelven i Trondheim og er reserve på laget. Coach for det norske Konditorlandslaget, Bernhard Azinger, ansatt ved Tine Meierier, mener konkurransen blir hard. – Jentene er veldig dyktige og har god kontroll, skryter han. – Så får vi bare krysse fingrene for at alt går som planlagt, sier Azinger, som under konkurransen er norsk representant i juryen.

Bakerne vil slå svenskene
Søndag er det bakernes tur. Konkurransen Nordic Bakery Cup starter allerede klokken fem søndag morgen. Det norske bakerteamet som skal konkurrere mot dansker og svensker består av landslagsbakerne Nikolai Meling, som jobber hos Brillo Bageri i Stockholm, Erlend Volden fra W. B. Samson og Knut Hammeren fra Regal/ Lantmannen Cerealia. Bakerne er med i den nordiske bakerkonkurransen for femte gang, men har aldri klart å slå svenskene. Laget har av den grunn vært samlet til ekstra mange samlinger for å trene på programmet. På ni timer skal trioen lage en brødfigur (minimum en meter høy), fire forskjellige brødtyper samt fire sorter søte deiger.  – Vi ønsker å vise at Norge har noe å fare med, sier coach og landslagsbaker Knut Hammeren. Han måtte denne uken steppe inn som reserve for landslagsbaker Ivar Bakke, som skadet seg stygt på lagets siste gjennomkjøring. Norges representant i juryen under Nordic Bakery Cup er koordinator for det norske Bakerlandslaget, Amund Skrutvold fra Bakehuset.

Først Europa – så verden
– Vårt mål er å vise at Norge er en stolt bakernasjon med dyktige håndverksbakere, og første steg er å vinne skandinaviske konkurranser. Deretter må vi ut i Europa. Så venter verden, forklarer landslagsbaker Øyvind Skogsholm Hansen. – Vi som deltar på baker- og konditorlandslagene er vanlige ansatte som har en stor pasjon for det vi holder på med. All trening skjer på fritiden. I mange land er landslagene fullsponset, med flere måneder betalt oppkjøring til konkurranser. Han forteller at det de siste par ukene har vært full konsentrasjon fra utøverne med hyppige gjennomkjøringer og justering av detaljer. – Denne gang har vi virkelig en god sjanse til å slå svenskene, mener Skogsholm.