Denne viser at du er norsk

Har du en elektrisk panelovn, bor du sannsynligvis i Norge. Få land bruker elektrisk oppvarming i så stor grad som oss.

– Å montere ovner på veggen er typisk norsk. I mange andre land er ovnen noe man tar fram når det blir kaldt. Men vi nordmenn må fyre store deler av året og synes ikke det er rart at ovnen henger der hele tiden, sier daglig leder Philip Bryn-Haugland i Mill, som designer og produserer varmeovner.

Selv i kalde Norden er Norge desidert størst på elektriske panelovner, ifølge Elkjøp. Cirka 65 prosent av alle varmeovner som selges i Norge, er vegghengte.

– Den dominerende oppvarmingen i norske hjem er panelovner og varmekabler, gjerne kombinert med en vedovn, sier Stig Allan Stokvik i rådgivertjenesten Enova Svarer.

Grunnen er nok at strømprisene er relativt lave i Norge sammenlignet med andre land, mener han.

– Veggmonterte panelovner er mye benyttet fordi de er ganske rimelige i anskaffelse og enkle å montere. I våre naboland er det mer vanlig med vannbåren oppvarming og veggmonterte radiatorer, sier han.

Hater å fryse

Vi skal ikke reise langt før så og si ingen har panelovner.

Mill_5691.700

Å henge ovnen på veggen er typisk norsk. Men nå er tendensen at flere vil ha flyttbare ovner de kan sette vekk.(Foto: Mill)

– I Sverige er det like vanlig med oljefylte ovner på veggen som elektriske. I Danmark og Finland er det sentralfyring som gjelder. I de fleste andre land ønsker de flyttbare ovner fylt med olje eller parafin, og i Frankrike skal ovnene helst være så store og tunge som mulig, sier Philip Bryn-Haugland i Mill.

Nordmenn hater å fryse og forventer å komme hjem til en oppvarmet bolig, mener han.

– Vi selger panelovner også om sommeren, for når nordmenn pusser opp eller bygger nytt, er oppvarming et selvsagt punkt på lista. Vi velger nok ofte panelovner fordi de gir en jevn basisvarme så vi unngår å komme hjem til et iskaldt hus og måtte sprengfyre, sier han.

Slik er det ikke for mange av våre europeiske naboer. Der er mange hus bygd med tanke på sol og varme, til tross for at det kan bli kjølig om vinteren.

Engelskmenn fryser mest i Europa, ifølge EU-rapporten Cold man of Europe. Englands fuktige og utette hus får skylden for store oppvarmingskostnader.

– Jeg har selv bodd i England, og jeg har aldri fryst mer. De har et annet forhold til kulde enn oss, bare tenk på skoleuniformene der barna løper rundt i skjørt og knestrømper midt på vinteren. I Norge er vi eksperter på å holde oss varme, sier Bryn-Haugland.

Gammel vane

Varmebehovet i nye boliger er vesentlig lavere enn i gamle og burde påvirke valg av varmesystem, mener Stig Allan Stokvik i Enovas rådgivertjeneste.

– Panelovner blir ofte hengt under vinduer for å stoppe såkalt kaldras fra kalde glassflater. Med nye, godt isolerte vinduer er ikke det nødvendig, likevel er det mange som gjør det av gammel vane.

Han ser en trend der folk ønsker gulvvarme som gir god komfort. Boligeiere ønsker også å styre oppvarmingen etter faktisk behov og tar i bruk automatiske varmestyringssystemer og klimavennlige alternativer.

Fordelen med flyttbare ovner istedenfor vegghengte, er at plasseringen kan tilpasses møblering og bruk av rommet, sier Stokvik.

– Vi ser en trend der yngre folk som pusser opp, ikke nødvendigvis henger opp de gamle el-ovnene de tok ned. Flere ønsker nå ovner som kan flyttes rundt, og vi har derfor utviklet flere nye oljefylte elektriske ovner som gir effektiv varme og har dag- og nattsenkning, sier Philip Bryn-Haugland i Mill.