Holder du deg innenfor kjørelengden?

Rundt 20 000 norske bilister kjører lenger enn hva de er forsikret for, viser beregninger fra forsikringsselskapet If.

Antallet er basert på Ifs egne skadetall og markedsandeler.

5805.700

Ivar Kristian Andersen, fagsjef motor i If Skadeforsikring (Foto: Sigmund Clementz)

 

Hva som er avtalt årlig kjørelengde står oppgitt i forsikringsbeviset ditt. Formelt sett er det deretter ditt ansvar å følge med på hvor langt du kjører i løpet av et år.

– I tillegg inneholder forsikringsbeviset informasjon om hvor mange kilometer du maksimalt kan kjøre innen en gitt dato, sier Ivar Kristian Andersen, fagsjef motor i If Skadeforsikring.

Det er det langt fra alle som er klar over, eller husker til senere.

– Husk å sjekke jevnlig at bilens kilometerstand samsvarer med avtalen du har inngått, sier han.

Det er lettere å følge med kan for eksempel kilometeropplysningene fra forsikringsbeviset skrives på en lapp som legges fremst i kjøreheftet. De fleste har også en mobiltelefon med notatblokkfunksjon.

5806.700

Her er informasjonen på forsikringsbeviset.

 

Økt risiko

Grunnen til at du betaler mer for en årlig kjørelengde på 16 000 kilometer enn for eksempel 8000, er enkel nok: Kjører du mye, er sannsynligheten for skade større enn om du kjører lite.

Hvis du overskrider avtalt kjørelengde og det inntreffer en skade, mister du ikke automatisk all forsikringsdekning.

– Bilen er fortsatt forsikret, men ved brudd på avtalen vil det kunne føre til avkorting av oppgjøret, noe som skjer med jevne mellomrom, sier Andersen.

Lengde

Du tegner bilforsikring, men hvilken kjørelengde velger du? If og andre forsikringsselskaper regner 12 000 kilometer i året som et egnet valg ved bykjøring eller innenfor et begrenset område. For vanlig familiekjøring, med ærender, utflukter og ferier, regnes 16 000 kilometer som normalt

– Vær obs på endret bilbruk. En lang biltur kan gjøre godt innhogg i kilometerstanden, som ved ferier. Med en tur-retur Bergen-Trondheim har du bruk opp over ti prosent av en årlig kjørelengde på 12 000 kilometer, sier fagsjefen i If.

Andre bytter jobb og begynner å pendle, ukentlig eller hver dag. Da kan kilometerne rase på.

– Følg også ekstra godt med hvis du flytter. Da er det som regel nye avstander til det meste, sier Ivar Kristian Andersen.