Dette er nordmenns julekakefavoritt

Nordmenn er klare i sin tale: Krumkake er favoritten.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Melange. Om lag 1000 respondenter fra hele landet har deltatt i undersøkelsen.

kromkake

Krumkake

41 prosent av de spurte mener krumkaker er den viktigste julekaken, mens pepperkaker får en god andreplass med 39 prosent. Bunnplasseringen får fattigmann, med kun 9 prosent, etterfulgt av Goro, med 10 prosent.

– Det kommer ikke som en overraskelse at krumkaker er favoritten. Det ses gjerne på som noe litt eksklusivt, som man ofte bruker i juledesserter, sier Liv Gregersen Kongsten (78) som hele denne uken er en av fire bestemødre som tar i mot besøkende i Norges første julebakeri, i Pløens gate 2 i Oslo sentrum.

Man får ikke kjøpt julekaker i bakeriet, men man får smaksprøver, inspirasjon, og snakke med hyggelige bestemødre.

Trønderne er ikke så glade i pepperkaker

Undersøkelsen som gjennomføres i forbindelse med åpningen viser store regionale forskjeller på hva slags julekaker nordmenn foretrekker. Krumkaker er favoritten i alle landsdeler, bortsett fra på Sørlandet. Nesten halvparten av sørlendingene svarer at de foretrekker pepperkaker.

Det er ikke trønderne enig i. Bare 26 prosent av dem svarer at de foretrekker pepperkaker, svarer 43 prosent at de er mest glad i krumkaker.

Ikke vær redd for å eksperimentere

Undersøkelsen viser også at det ligger sterke tradisjonsbånd i julekakebaking. Hele 7 av 10 mener man ikke skal tulle for mye med gamle oppskrifter og tradisjoner. Likevel svarer også 7 av 10 at de gjerne baker noe annet enn de tradisjonelle kakene.

Liv Gregersen Kongsten, også kjent som Ingrid Espelid Hovigs «juksekokk», mener nordmenn må tørre å variere mer og prøve nye oppskrifter når julebaksten skal lages.

– Man må være opptatt av å bevare tradisjoner, men samtidig ikke vær redd for å eksperimentere litt. Å tilsette litt spennende julekrydder, litt ingefær, chili eller tørkede frukter kan være spennende. Men det finnes også mange nye oppskrifter som det kan være verd å prøve som et supplement til de tradisjonelle. Det viktigste er imidlertid at man koser seg med julebaksten. Den beste julestemningen baker du selv, sier hun.

Oppskrifter går i arv

At mange mener man ikke skal tulle for mye med gamle oppskrifter, kan ha sammenheng med at 7 av 10 nordmenn har arvede oppskrifter. Like mange synes det er viktig å ta vare på disse oppskriftene. Nesten 9 av 10 svarer også at de mener baking er en hyggelig familieaktivitet i førjulstiden.

– For å ta vare på gamle oppskrifter, og for å inspirere til å prøve nye sorter, har Melange opprettet «Julebakeriet». Der samler vi inn det beste av tradisjonsrike og velprøvde oppskrifter, sier produktsjef for Melange, Joakim Øren Antonsen.

I tillegg til Julebakeriet i Oslo sentrum, har prosjektet en egen nettside på julebakeriet.no hvor et av målene er å samle folks tradisjonsrike oppskrifter.