Den Norske Grå Elghunden landets mest populære.

For første gang i historien er Norges nasjonalrase, norsk elghund grå, landets mest populære hunderase. – Vi i Norsk Kennel Klub er selvfølgelig svært glade for at vår nasjonalrase for første gang i historien troner øverst på statistikken! Rasen har en stolt tradisjon her i landet, og har vært veldig viktig for Hunde-Norge, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

 

elghund

Norges nasjonalhund, norsk elghund grå. Foto: Elghundklubben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NKK registrerer opptil 30 000 valper hvert år, og dette tallet har vært relativt stabilt de siste 5-10 årene. Siden 2000-tallet har man sett enkelte trender. Blant annet ser man at schäferhunden, som har ligget øverst på registreringsstatistikken hele 27 ganger siden 1980-tallet, har falt noe i popularitet, mens for eksempel staffordshire bull terrier og jack russell har hatt en betydelig økning i antall registreringer. Norsk elghund grå har ligget høyt på registreringsstatistikken gjennom mange år, men det er altså første gang at denne rasen kan kalle seg Norges mest populære hunderase.

Populære over tid

Svært mange av rasene som ligger øverst på registreringsstatistikken har allikevel vært populære over lang tid, og det finnes mange gode årsaker til dette. Flere av de mest populære rasene er fleksible; det vil si at de fungerer svært godt som familiehunder, har gode bruksegenskaper, og trives både i byen og på landet.

Allikevel ser man at enkelte av rasene, som cavalier king charles spaniel og chihuahua, er mer utpregede selskapshunder, mens andre, som for eksempel norsk elghund grå, er brukshunder. Dette vil si at de, til tross for at de vil være en trofast turkompis og familiens beste venn, trenger en eier som har interesse for bruksegenskapene deres for å fungere optimalt.

Når du skal velge hund må du ta utgangspunkt i din egen livsstil, og tenke igjennom hva du har å tilby hunden i hverdagen. Om du bor i Oslo og primært ønsker deg en turvenn som du kan ta med ut i marka vil ikke norsk elghund grå være et naturlig valg. Den er avlet frem som jakthund, og blir nok ikke den mest lykkelige hunden i et hjem hvor det ikke tas hensyn til dette.

Om du har jaktambisjoner og – som mange – lar deg fascinere av norsk elghund grå sine meget habile jaktegenskaper, er det bare å ta kontakt med raseklubben og erfarne oppdrettere for å få vite mer om rasen! Elgjakt har en sterk tradisjon her til lands, en tradisjon som denne rasen er en viktig del av, og svært mange jegere setter pris på de fine naturopplevelsene de får sammen med hundene sine.

Viktig for Hunde-Norge

– Vi i Norsk Kennel Klub jubler for at vår nasjonalrase for første gang i historien troner øverst på statistikken! Rasens betydning for Hunde-Norge kan ikke understrekes godt nok. Dette er rasen som pryder NKKs logo, og NKKs statuett for mestvinnende hund på utstilling hvert år, den prestisjefylle Bamse-statuetten, som fikk sitt navn fra elghunden Bamse. Vi takker alle de dyktige oppdretterne og raseentusiastene for jobben da har gjort, og vil fortsette å gjøre, med å forvalte denne flotte rasen, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

Topp ti-listen over populære hunderaser i Norge:

  1. Norsk elghund grå
  2. Border collie
  3. Staffordshire bull terrier
  4. Golden retriever
  5. Engelsk setter
  6. Labrador retriever
  7. Schäferhund normalhår
  8. Cavalier king charles spaniel
  9. Cocker spaniel
  10. Pomeranian

Listen over de 25 mest populære rasene med registreringstall for de siste 5 år finner du her.

Fullstendige statistikker fordelt på fylke og kommune finner du her.

 

Reklame