Nå kan du sjekke om du er utsatt for kilometerjuks

Juks med kilometerstanden gjør at du betaler for en dårligere bil enn det som er avtalt. Nå kan du sjekke hvor langt bilen er gått på vegvesen.no.

– Den vanligste klagen til Forbrukerrådet gjelder kjøp og salg av bil. Vi er derfor veldig glad for at forbrukerne nå lett kan sjekke kilometerstanden. Vi håper at færre blir lurt i fremtiden, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

SONY DSC

Illustrasjon, Foto: Jan E. Thorstein

Forbrukerrådet bruker å få omtrent 100 000 henvendelse hvert år fra forbrukerne, og omtrent ti prosent er spørsmål om kjøp og salg av bil.

Her kan du lese Forbrukerrådets henvendelsesstatistikk.

Sjekk bilnummeret

Det er bilnummeret, eller nummeret på understellet, som kan fortelle deg hvor mange kilometer bilen har kjørt.

– Gå til Vegvesenet, tast inn bilnummeret og du får en oversikt over alle kilometerregistreringene som Vegvesenet har tilgang på, kan Ingeborg Flønes fortelle.

Vegvesenet fører kontroll med alle biler på norske veier. De får inn informasjon fra verkstedene i forbindelse med en EU-undersøkelse, eller når bilen blir registrert i Norge.

– Er ikke bilen skiltet, kan du bruker understellsnummeret, eller VIN-nummeret som det også kalles. Be om må få det av selger, legger Flønes til.

Du får ikke vite alt

Statens vegvesens kilometeroversikt kommer med enkelte forbehold.

– Det er faktisk ikke krav til at en bil har kilometerteller. De aller fleste bilene har det, men noen ganger får ikke Vegvesenet vite kilometerstanden, og da vil det bli oppført med null, sier direktøren.

For bruktimporterte biler går registeret tilbake til 30. november 2009. Du finner derfor ikke informasjon for biler eldre enn det. Tallene kan svinge, fordi hos eldre biler vil kilometerstanden gå ned til null ved passerte 100 000 kilometer. Videre kan tallet egentlig være miles. En mile er 1,6 km.

Ta det opp med selger

Oppdager du juks, er det ikke en sak for Statens vegvesen. Juksing for å tjene penger kan være straffbart, og det er en politisak. For deg som forbruker er det viktigste at du passer på at du ikke blir lurt.

– Oppdager du at kilometerstanden ikke stemmer med det som er opplyst, så ta det opp med selger. Forbrukerrådet kan mekle i saken, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Les forbrukerrådets råd når du skal kjøpe bruktbil.

Reklame