Nå er det best å passe på sykkelen…..

Forsikringsbransjen frykter ny sykkeltyveritopp i april og mai. I fjor ble det erstattet sykler for over 69 millioner kroner.

89577fa3-b768-43c8-b8c5-3fb47c8c85b9-main_image

Det hjelper lite å bare låse fast forhjulet om du vil unngå sykkeltyveri. Illustrasjonsfoto: iStock

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

– Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Sett sykkelen innendørs
Tall fra Finans Norge viser at det ble erstattet 11.895 sykler for 69.053.000 kroner i 2015.

– Det var faktisk en liten nedgang fra toppåret 2014, hvor vi så en økning i erstatningene på hele 21 prosent. Da ble 350 flere sykler stjålet, forteller Slettemoen. Med unntak av 2014 har det ikke vært utbetalt høyere erstatningsbeløp på 20 år.

Til tross for at stadig flere nå sykler året rundt, ser forsikringsbransjen årlig en tyveritopp i april og mai.

– Det henger sammen med at både barn og voksne henter frem syklene når det er vår i luften. Da gjelder det å ha låsen i orden, og aller helst parkere innendørs, der det er mulig, sier hun.

Utenlandske bander
Politiets Operasjon Grenseløs rullet i fjor opp en polsk bande som hadde vært på raid i Rogaland, Sør-Trøndelag og Vestfold. To av tyvene ble dømt til fengsel i over seks år for tyveri av 141 sykler til en samlet verdi av omtrent 3,2 millioner kroner. En tredje mann fikk tre års fengsel. Også en rumensk bande fikk fengselsstraffer da de ble tatt for tyveri av 24 sykler.

Politiet mente tyvene søkte i resultatlister fra sykkelritt for å finne frem til dyre sykler.

– Vi kjøper stadig dyrere sykler, og tyvene vet hva som er enklest å selge videre. Vi ser at gjennomsnittsutbetalingene for sykler øker hvert år, sier Slettemoen i Frende. Stjålet sykkel kan dekkes på innboforsikring eller reiseforsikring.

Stjeles hvert 10. minutt
Sykkeltyverier er en av de vanligste former for hverdagskriminalitet og utgjør en tredel av alle simple tyverier. Politiets STRASAK tall viser at simpelt tyveri av sykkel utgjør den største enkeltgruppen av simple tyverier med om lag 18 prosent av tyveriene.

– Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, opplyser Slettemoen.

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min anslår at det stjeles 60.000 sykler i året. Det tilsvarer en sykkel hvert 10. minutt.

Ekstra sikring
– Det er naivt å kjøpe sykkel uten samtidig å investere i minst èn forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for registrering i sykkelregisteret, sier Heidi Slettemoen. Hun forteller at du nå kan få GPS-trackere kamuflert som mutterdeksler eller som kan monteres i setepinne, hjul eller andre skjulte steder, og med forhåndsbetalt SIM-kort.

– Vi ser for oss at mange med spesielt dyre sykler, vil ønske å sikre sykkelen ekstra. Det er jo en stor fordel å kunne ringe opp GPS-trackeren og spore den i fred og ro. Det blir et nyttig tilskudd til sykkelregisteret, mener hun.

– Vi ser allerede at sykler som tydelig er merket er mindre interessante å stjele, vanskeligere å omsette, og sannsynligheten større for at de kommer til rette, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

 

Gode råd

  1. Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.
  2. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
  3. Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
  4. Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
  5. Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  6. Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
  7. Ta meg deg setet og andre løse deler.
  8. Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
  9. Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
Reklame