I et havørnreir på Smøla er rugingen godt i gang.. se video

Lyst til å følge livet i et ørnereir eller fuglefjell minutt for minutt? Flere større medier satser nå på direktesendt dyre-tv.

I et havørnreir på Smøla er rugingen godt i gang, og rundt månedsskiftet april/mai klekkes eggene. Et godt skjult kamera får med seg hvert eneste minutt gjennom hele hekkesesongen.

– Direktesendinger på nett er med på å gjøre naturen tilgjengelig for folk uansett hvor de befinner seg. Tettere på naturen enn dette, kommer de fleste av oss ikke, sier utviklingsredaktør Trygve Sørvaag i mediehuset ABC Startsiden.

I april begynte ABC Nyheter og det nye nettstedet Zooom.no med direktesendt dyre-tv, fra et ørnereir og en hegrekoloni, begge på Smøla i Møre og Romsdal.

Inspirasjonen kommer fra England, hvor BBC2 har sendt direkte dyreliv i beste sendetid i flere år.

– Sendingene til BBC har vært en suksess, og vi ser allerede nå at mange følger livet til ørnene og hegrene minutt for minutt. Det er en voldsom interesse for sakte-tv her i landet, som vi vil utvikle videre, sier Sørvaag.

Han forventer ekstra stor interesse når det nærmer seg tiden for klekking av ørneegg.

Også NRK

På regionalt nivå har Namdalsavisa etter hvert gjort det til tradisjon å dekke livet i et tjeldreir. Ørnereiret på Smøla begynte lokalavisa Tidens Krav å sende fra allerede i fjor.

Nå er direktesendt dyre-tv er i ferd med å bli en trend hos store nettsteder og distributører. NRK har flere prosjekter på gang. I juni blir det stor satsing på å dekke livet på Hornøya fuglefjell utenfor Vardø, der 15 kameraer får med seg hekkingen til lundefugl, krykkje og andre sjøfuglarter. Sendingen skal gå både på tv og nett.

For tiden sender nettsiden til NRK Rogaland direkte fra lammingen i et fjøs på Randaberg. 120 sauer setter minst 200 lam til verden mens kameraene går.

– Vi har hatt mange tusen innom. Engasjementet er stort, og vi får straks beskjed fra seerne hvis strømmingen fra fjøset går ned. Sendingen har også vakt oppmerksomhet i tyske medier, sier distriktsredaktør Ragnar Christensen i NRK Rogaland.

Satsingen er i andre enden av utstyrsskalaen, med ett kamera utplassert i fjøset.

Uredigert drama

I fjor sommer kom kråker og tømte tjeldreiret til Namdalsavisa for åpent kamera. Dødfødte lam blir ikke redigert bort fra sendingene til NRK Rogaland. Og da Tidens Krav sendte fra ørnereiret på Smøla i fjor, kunne seerne følge med på hvordan ørnemor og ørnefar kom flygende med restene av et lam som ungene kastet seg over.

– Å strømme rett fra naturen, betyr at alt sendes rått og uredigert. Da er det også duket for mye dramatikk. Det er en del av konseptet å vise naturen akkurat slik den er, sier Trygve Sørvaag i ABC Nyheter.

Hegrekolonien består av cirka 40 reir, og kameraet fanger opp flere av dem. Å plassere ut kameraer i toppen av kjempehøye sitkagraner for å filme hegrene, innebærer også en viss spenning. Her fra forberedelsene: https://www.zooom.no/hegrekolonien/195205898/halsbrekkende-klatring-i-ratnende-trar

Velkomment hos dyreparken

Hvordan ser så dyreparkene på trenden, betyr det økt konkurranse om kundene?

– All aktivitet som øker interessen og forståelsen for dyr og dyrs levevilkår, er positivt. Vi har nok felles ønsket om å formidle kunnskap om dyrene og bevaring, sier Anniken Schjøtt, salgs- og markedsdirektør for Dyreparken i Kristiansand.

Det er fortsatt viktige forskjeller på dyr på tv og dyr i park, mener hun.

– I en dyrepark kommer du tettere på dyrene og kan for eksempel stå ansikt til ansikt med en løve på 250 kilo, sier Schjøtt.

Reklame