Julestjerner kan ha med seg uvelkomne blindpassasjerer som slår seg løs i stua di.

Unngå blomstermygg til jul

Julestjerne Du kan enkelt unngå problemer med mygg og fluer i jord til julestjerner (Foto: Colourbox).

 

 Julestjerner kan ha med seg uvelkomne blindpassasjerer som slår seg løs i stua di.

 

Fem millioner julestjerner skal pynte norske hjem de neste ukene. Ingen andre blomster kan måle seg med julestjerner i popularitet. Julestjerner er nøysomme og krever lite stell, men de kan ha med seg uvelkomne insekter.

 

Oppdager du små fluer eller mygg i stua, er det høyst sannsynlig insekter som er kommet inn med potteplantene, sier gartner og salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden

 

 Spiser røtter

 

Voksne hærmygg er knøttsmå, bare 1-7 millimeter lange. De er gråsvarte, spinkle insekter med lange ben.

 

Hærmygg i stua er utrivelig i seg selv, men verre er det at larvene spiser planterøtter, og de kan gnage seg oppover i stenglene. Små stueplanter kan dø, og større planter kan bli svekket. Larvene trives best når plantene vannes mye, sier Peter Hjuler

 

Ifølge Folkehelseinstituttet eksisterer det nesten 200 arter hærmygg her i landet. De finnes naturlig både på friland og i veksthus. Bioforsk opplyser at hærmygg kan være et problem ved dyrking av julestjerner i norske veksthus.

 

 Gjør dette!

 

For å unngå hærmygginvasjon kan det være smart å vanne potteplanten med insektmiddel med én gang du får den i hus, fordi det ofte er egg i blomsterjorda som klekkes til hærmygg, sier Peter Hjuler.

 

Såkalte systemiske insektmidler kan vannes ut i jorda til potteplantene.

 

Planten tar opp middelet, som så trenger inn i hele veksten og bekjemper skadeinsekter. Det finnes midler som både er effektive mot hærmygg og andre flyvende insekter som kan komme med juleblomstene.

 

Har du allerede fått hærmygg i stua, er det lurt å la plantejorda tørke helt ut og la den være tørr så lenge planten tåler det.

 

Egg og larver trenger fuktig jord og overlever ikke lenge i tørr jord, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.