Høysesong for norske epler….

Eplet er selve urfrukten. Det er ingen frukt vi nordmenn har en så befestet identitet til som nettopp eplet. Og nå er vi midt i høysesongen. Denne uken rulles det ut 995 tonn. Hovedsorten frem til medio oktober er Summerred. Det er en forholdsvis ny sort. Den ble utviklet i Canada og har på kort tid blitt svært populær her i Norge. Summerred har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt
.Eple Summerred

Summerred, Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Sommeren i år har vært mer solrik enn på svært lang tid. Det har gitt eplene en svært søt og god smak. Og vi nordmenn liker at frukt smaker søtt. Videre har den gode sommeren gitt stor avling som beregnes til 8.000 tonn. Medio oktober vil Aroma og Gravenstein komme for fullt. Aroma er den eplesorten vi spiser aller mest av. Aroma er opprinnelig en svensk sort. På lik linje med Summerred ble også Aroma raskt meget populært her i landet. Som navnet tilsier, er det et svært aromatisk, deilig eple. Bunnfargen er gul med vakre “røde kinn”. Gravenstein er virkelig aristokraten blant våre eplesorter, gammel og ærverdig som den er. Sorten kom fra Danmark for over 230 år siden. Og siden har den vært en elsket norsk eplesort. Den har en fin kombinasjon av søtt og syrlig i smaken og en sprø konsistens.

Eple er et hele 5000 år gammelt kulturprodukt. Det er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Hver og en av oss spiser ca. 12 kg epler i løpet av året. Hvem kjenner ikke til ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”. Det er høyst berettiget. Epler inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre inneholder et eple C-vitaminer, mineraler, sporstoffer, naturlige fiber og antioksidanter.

Eple spises mest som den gode frukten den er. Men når det er sagt, er epler velegnet i matlagingen. I både gryteretter, omeletter, i panneretter sammen med både kjøtt og fisk, i salater og råkost, i wokpanner, i supper, kompotter og grøt, i kaker og mange varierte desserter, m.m. Tilslørte bondepiker er en av høstens mest brukte desserter. Der er eplemos hovedingrediensen.

Det beregnes at den norske eplesesongen vil vare fram til midten av november.

Reklame