Her filmes bagasje-svindelen (se video i artikkelen)

Overvåkningsbilder viser at reisefølget henter bagasjen, før de melder den savnet.

Mannen tar med seg koffertene fra bagasjebåndet og ut i bilen, samtidig som kjæresten melder dem forsvunnet. Men alt blir filmet.

– Faktum er at så godt som all bagasje kommer fram dit den skal, om enn av og til litt forsinket. Derfor undersøker vi ekstra nøye hva som kan ha skjedd hvis bagasje meldes forsvunnet under flytransport, sier direktør Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske betalte ut tre millioner kroner for tapt bagasje i fjor, fordelt på i alt 160 saker. Forsikringsselskapet venter rutinemessig med utbetalingene i de sakene, da bagasje som er meldt tapt, ofte kommer til rette på flyplassen ved en siste sjekk.

Beklaget 20 ganger

Alle større flyplasser har kameraovervåkning av bagasjebåndene.

– På mange flyplasser skannes også bagasjelappene når koffertene kommer på bagasjebåndet etter landing. Dette dokumenterer at bagasjen faktisk har kommet fram, sier Hollerud.

Noen tar likevel sjansen på å svindle.

På Moss lufthavn Rygge kunne forsikringsutreder og politi nylig studere opptak som viser hvordan en voksen mann henter to kofferter og en bag fra bagasjebåndet, legger dem på en tralle for så passerer informasjonsskranken. Ti minutter senere kommer kjæresten og et mindreårig barn til samme skranke for å melde at koffertene og bagen var borte, og ikke hadde kommet med flyet.

– Det vekket mistanke hos flyselskapet at det var sjekket inn tre kolli, og at ingen kom fram til Rygge. Samtidig var det ingen andre på samme flighten som savnet bagasje, sier utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring.

Bagasjebedragerne sto lenge på sitt, følte seg krenket og skulle gå til avisene med det de kalte et overgrep. Men da videobeviset ble lagt fram, fikk pipa en annen lyd.

– Begge gråt på telefonen og beklaget over 20 ganger i en påfølgende e-post. Han og kjæresten innrømte at de hadde planlagt å svindle, sier Hjellvik.

Begge er blitt politianmeldt.

Lever farlig

Svindlerne er neppe klar over hvor sjeldent det er at bagasje ikke kommer fram til bestemmelsesstedet.

– I fjor reiste nesten 21 millioner passasjerer med Norwegian. 99,99 prosent fikk bagasjen sin, og bare 180 kolli kom aldri til rette, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian.

SAS opererer med samme minimale andel.

– Tre promille av passasjerene våre opplever å få sin bagasje forsinket på reise med selskapet. Av disse får 99,5 prosent bagasjen tilbake, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS.

Fulle kofferter

Når passasjerer tas i svindel, er det som regel noen fellestrekk som går igjen.

– Koffertene som er blitt borte, inneholder gjerne store verdier. De er fulle av klær, også selv om vedkommende bare skal være borte en kort stund. Og ofte er klærne kostbare merkeklær, sier Askjell Hjellvik i Europeiske.

Noen opplever at bagasjen forsvinner oppsiktsvekkende ofte, noe som vekker mistanke hos både fly- og forsikringsselskap.

– Det som slår meg i disse sakene er hvor mange som feilberegner konsekvensene av å bli tatt. Tap av erstatning, oppsigelse av forsikringsforholdet og politianmeldelse er alvorlig nok. Blir du dømt for forsikringssvindel, blir det i tillegg ofte ubetinget eller betinget fengselsstraff, sier Hjellvik.

Hvis forsikringstaker har kollektiv reiseforsikring gjennom arbeidsgiver, informerer Europeiske alltid arbeidsgiver om svindelen.