Fryste grønnsaker: sunnere enn ferske

Kun tre av ti nordmenn vet at fryste grønnsaker er sunnere enn ferske i vinterhalvåret. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av grønnsaksprodusenten Findus.
Findus grønnsaker

Grønnsaker er sunt året rundt, Foto: Findus

Seks av ti nordmenn sier også at de foretrekker å spise norskdyrkede grønnsaker. Likevel tror altså like mange – feilaktig – at importerte ferske grønnsaker er det sunneste alternativet i vinterhalvåret.

– Vi er vant til å ha god tilgang på norskproduserte varer i vinternasjonen Norge. Det er muligens årsaken til at enkelte nordmenn ikke har reflektert over at mesteparten av grønnsakene man finner i ferskvaredisken i vinterhalvåret er importert fra varmere strøk, sier Atle Farmen, administrerende direktør i Findus Norge, som er oppdragsgiver for undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at kun tre av ti (32%) nordmenn vet at det er fryste grønnsaker som har høyest næringsinnhold i vinterhalvåret. De fryste norske grønnsakene har blitt høstet ved riktig modenhet og fryst ned umiddelbart etterpå. Grønnsakene opprettholder dermed sitt naturlig høye sunnhetsnivå siden foreldelsesprosessen, som gjør at innholdet av en rekke næringsstoffer i grønnsakene gradvis reduseres, stoppes.

De importerte «ferske» grønnsakene har reist langt, og ofte ligget en stund på lager, i ferskvaredisk og i kjøleskap. Siden tapet av næringsstoffer starter umiddelbart etter at grønnsaken er høstet, reduseres innholdet av en rekke næringsstoffer betraktelig mellom jord og middagsbord. Det gjelder særlig vitamin C og diverse antioksidanter.

Likevel tror seks av ti (55%) av nordmenn, feilaktig, at det er ferske – det vil si importerte – grønnsaker som har høyest næringsinnhold i vinterhalvåret.

– Alle typer grønnsaker er sunne, men i vinterhalvåret har fryste grønnsaker utvilsomt høyere næringsinnhold enn grønnsakene man finner i ferskvaredisken, sier Atle Farmen.

Den samme undersøkelsen viser at seks av ti (59%) nordmenn foretrekker å spise grønnsaker som er dyrket i Norge.

– Ønsker man å spise norskdyrkede grønnsaker i vinterhalvåret finner man disse i frysedisken – men i svært liten grad i ferskvaredisken. At ikke flere nordmenn vet at de fryste grønnsakene er det sunneste alternativet i vinterhalvåret tar vi, som leverandør av fryste grønnsaker, delvis på vår kappe. Samtidig tar vi utfordringen ved å opplyse det norske folk om dette ubestridte faktumet. Vi oppfordrer Opplysningskontoret for frukt og grønt til å gjøre det samme, slik at vi sammen kan ytterligere støtte og forlenge sesongen til norske bønder, sier Atle Farmen.

Undersøkelsen hadde 1000 respondenter og ble gjennomført av Norstat.