Bråket i kjølevannet av NRKs pelsdokumentar fortsetter…….Stolte pelsdyroppdrettere i Vestfold.

Onsdag var Norges Pelsdyralslag kalt inn på teppet til ledelsen i Mattilsynet for å svare på spørsmål om dagens pelsdyroppdrett.

Bakgrunnen var den omstridte filmen «Pels», som viser lidende dyr og oppdrettere som ikke følger regelverket.

Etter møtet sier informasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag at det er urovekkende at Mattilsynet stiller spørsmål ved sin egen kunnskap om pelsdyroppdrett.

I Vestfold er det flere seriøse pelsdyroppdrettere, møt noen av dem her.

Stolte  pelsdyroppdrettere i Vestfold.

Et desemberbesøk hos to av tre gjenværende pelsdyroppdrettere i Vestfold viser rolige, tillitsfulle og fine dyr. I sterk kontrast til det vi kan se i filmen «Pels», som ble vist på NRK tidligere denne måned. Både Knut Ruggesæter i Andebu og Axel Herman Holt i Re er stolte av jobben de gjør og ønsker seg mere besøk.  Sånn at folk med egne øyne kan se åssen dyra i virkeligheten har det.

«Vi kjenner oss ikke igjen i TV bildene», sier de begge to.

Pelsdyrnæringa har fått mye negativ fokus på seg de siste åra. Sterke bilder på TV gjør inntrykk, og har fått mange til å si at denne næringa må opphøre. Et flertall i det Regjeringsoppnevnte Pelsdyrutvalget mener imidlertid at det er mulig med en bærekraftig utvikling av næringa. Det er Ruggesæter og Holt glade for. «Noe annet ville være uvirkelig», sier de. « Et forbud mot å drive med pelsdyr ville i så fall – så vidt vi vet –  være den første næringa som forbys her i landet».

«Pelsdyr er ikke kjæledyr, men det er trivelige dyr for det».

Næringa utnytter årlig over 50 tusen tonn med biprodukter fra slakte- og fiskeindustrien til fôr for rev og mink. Pelsdyra omgjør med andre ord et problemavfall til eksportinntekter i trehundremillioners klassen hvert år.

800_086

Knut Ruggesæter i Andebu har vært pelsdyroppdretter siden 1981. Han viderefører drifta etter sin bestefar, som starta allerede i 1929. Dagens drift består av 130 avlstisper rev og 560 minktisper.

800_078

Knut Ruggesæter med en av blårevhannene.

800_051

Denne minktispa var nysgjerrig på fotografen.

800_087

Reveskinn fra Andebu klare for årets skinnauksjon.

800_123

Axel Herman Holt viser stolt fram ei av de 850 minktispene på gården sin i Ramnes.

800_134

Holt har mink med ulik farge på pelsen.

Tekst og foto: Olav Nordheim.

Reklamer