Færre velger engangsgrill…..

Nordmenn kjøper over en million engangsgriller hvert år. Men salgsveksten har stanset, og stadig flere velger nå andre typer griller.

For få år siden kjøpte nordmenn 1,2 millioner engangsgriller hver sommer.  Nå tyder mye på at nordmenns kjærlighet til de billige grillene er i ferd med å kjølne.

Engangsgrill_5523.700

MINDRE POPULÆR: Engangsgrillen er et sjeldnere syn enn før. (Foto: Kjell M. Kaasa, Newswire)

– Omsetningen av engangsgriller er redusert de siste årene, og vårt inntrykk er at folk i større grad bruker stasjonære griller i stedet for engangsgrill, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Coop solgte i fjor 150 000 engangsgriller. Det var 10 000 færre enn året før, på tross av en varm og solrik sommer.

Nordic Season leverer årlig 200 000 engangsgriller til det norske markedet. De merker også en nedgang i salget.

– Veksten i salget har stoppet og vi opplever en svak tilbakegang. Jeg vil anslå at det selges like i overkant av en million engangsgriller i hvert år i Norge, sier produktsjef Petter Sørlie i Nordic Season.

Selv om trenden har snudd, er vi nordmenn adskillig mer glade i engangsgriller enn våre nordiske naboer.

– Nordmenn kjøper dobbelt så mange engangsgriller som svenskene, samtidig som vi er halvparten så mange innbyggere. Vi er fortsatt et folk av engangsgrillere, sier Sørlie.

Søppel og branner

Selv om engangsgrillen gir mye kos, så skaper den også mye søppel. Bymiljøetaten i Oslo sliter med brukte griller, engangsbestikk og engangstallerkener som ligger igjen i parkene. I august måned i fjor ble det levert i overkant av 60 tonn søppel fra Oslos parker og friområder.

– I tillegg lager engangsgrillen svimerker på gresset og andre flater. Den er jo også potensielt brannfarlig, og vi opplever også at den settes oppå eller kastes i vanlige avfallsbeholdere før den er kald, noe som resulterer i at avfallsbeholderen smelter eller tar fyr, sier Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Tall fra Norsk brannvernforening viser at engangsgrillene var årsak til 46 branner i Norge i perioden 2007 til 2009. Engangsgrillene står dermed for mer enn halvparten av alle branner som oppstår på grunn av grilling.

– Den feilen flest gjør er å plassere grillen rett ned på bakken eller på terrassegulv, uten å bruke de små metallbena som følger med.  En annen feil er å kaste grillen etter bruk, uten å være klar over at det kan være glør i denne så lenge som 24 timer etter bruk, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening.

Velger flergangsgrill

Naturvernforbundet kjemper for et forbud mot engangsgriller, eller en panteordning. Så langt har de ikke lyktes.

– Engangsgriller utgjør et stort forurensingsproblem, selv om situasjonen er blitt bedre der det er egne containere for slikt avfall. Så lenge vi ikke har et forbud mot engangsgriller, håper vi at nordmenn dropper den og går over til flergangsgriller, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Nordic Season merker en økning i salget av bærbare flergangsgriller med kull. Men mange nøler med å kjøpe bærbar grill.

– Dessverre opplever mange at bærbare grillene er tungvinte å ta med på tur, sier Petter Sørlie i Nordic Season.

Selskapet har lenge lett etter bedre løsninger for dem som ønsker å ta med grillen på tur. Nå tror de at de endelig har funnet en fullgod erstatter for engangsgrillen.

– Vi så at det trengtes et enkelt og miljøvennlig alternativ. Derfor har vi jobbet frem en ny type bærbar gassgrill, sier Petter Sørlie i Nordic Season.

Den nye grillen er på størrelse med et vaffeljern og får gass fra en liten flaske.

– Mens kullgrillen trenger 20-30 minutter på å bli varm, er gassgrillen klar på under ett minutt. Den skader ikke underlaget den står på. Etter grillingen kan den pakkes ned umiddelbart, og man kan forlate grillstedet i samme gode stand som da man kom, sier Sørlie.

Reklamer