Tang redder ferieplantene….

I sommerferien går mange krukkeplanter dukken, både inne og ute. Tang har en rekke egenskaper som kan redde plantene fra feriedøden.

Tørkestress er det som oftest tar knekken på stue- og hageplanter.

Tang_5616.700

Forsking viser at grisetang inneholder en rekke stoffer som kan bidra til at planter tåler tørke, stress og sykdommer bedre. (Foto: Colourbox)

– Man kan tro at det bare er å vanne en plante som er halvvissen, og så skal den komme seg igjen. Men uregelmessig vanning slik at planten blir stående og tørke ut i lange perioder, påvirker både vekst, blomstring og helsen til planten, sier Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.

Planter som får gjødsel med tang tåler tørke, stress og sykdommer bedre, viser forskning.

– Naturlige plantehormoner i tangen kan bidra til både bedre rotutvikling og skuddvekst, men ikke minst bedre immunforsvar hos planter som gjødsles med tang, sier forsker Inga Kjersti Sjøtun, som er ekspert på marin biologi.

Flere forskingsrapporter viser at tangekstrakt hjelper planten med å lagre klorofyll, og dermed støttes fotosyntesen og veksten av planten, forklarer hun.

– En annen virkning av tang som er godt dokumentert, er den immunstimulerende effekten som er påvist både på planter og dyr. Effekten tilskrives et stoff som heter fenoler, som beskytter mot sykdom. Norsk grisetang er en god kilde til fenoler ettersom den finnes i ganske store mengder og er lett og høste, sier Sjøtun.

Tøffe forhold

I flere århundrer har kystnære jordbruk brukt grisetang som gjødsel. Først i senere tid har de positive effektene av tang blitt dokumentert.

– Norsk grisetang vokser under særdeles tøffe forhold i iskaldt sjøvann. Fordi tangen blir eksponert for mye dårlig vær, ikke minst sterk sol og tørke under lavvann, har tangen utviklet de spesielle egenskaper andre planter kan dra nytte av, sier forsker Adriano Altissimo ved det uavhengige forskningsselskapet Landlab i Italia.

Hans team har testet hvordan Bayers gjødsel med norsk tangekstrakt påvirket avlingen til spiselige planter.

– Stoffene i tangen kan nesten sammenlignes med den effekten kaffe har på oss. Enkelt forklart gir de plantenes naturlige fysiologiske prosesser en boost. For eksempel får de større og flere blomster og frukter, men de blir også mer motstandsdyktige mot miljøstress som tørke og kulde, sier han.

Reparerer

Stoffene i tangen påvirker ikke bare planten, men også jorda, ifølge Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.

– Når man bruker gjødsel med algeekstrakt, bindes vannmolekylene fast i jorda istedenfor å dunste bort. Røttene i planten kan dermed ta til seg vann over lengre tid. Skal du reise bort og vet at det kan bli lenge mellom vanningene, kan slik gjødsel bidra til at planten ikke tørker ut like lett, sier Hemmingsson.

Tangen kan også bidra til at planter som er utsatt for stress som tørke, kommer seg raskere, sier han.

– Noen planter klarer seg tilsynelatende bra gjennom tørke, men tørkestress kan tappe ressursene slik at det er lite energi igjen til å blomstre og vokse. Aktive komponenter i Bayer Garden- gjødselen ikke bare forebygger, men reparerer også skader, slik som brunt løv og underernæring, sier Hemmingsson.

Reklame