Skadelige stoffer i annenhver renseserviett

Bruker du renseservietter jevnlig for å fjerne sminke? I Forbrukerrådets test av 18 ulike merker er det funnet potensielt skadelige kjemikalier i halvparten av produktene. Niveas renseservietter er testens tapere.

De 9 ulike renseserviettene som får «rødt, surt fjes» i vår test, får dette fordi de inneholder enten hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller det sterkt allergifremkallende konserveringsmiddelet MI.

Liste over stoffene som ble funnet i testen

– Dette er stoffer som Forbrukerrådet lenge har etterlyst strengere regulering av, men som likevel finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

Testen viser at:

  • 4 av produktene inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer
  • 4 av kremene inneholder ett eller flere allergifremkallende parfymestoffer
  • 4 av produktene inneholder MI
  • Testens versting fra Nivea inneholder stoffer fra alle tre kategorier

Les hele testen av renseservietter her

At halvparten av produktene i testen var fri for teststoffene, viser at det er fullt mulig å lage slike produkter uten stoffer som mistenkes å være helseskadelige.

Norge trenger en handlingsplan for en giftfri hverdag slik Danmark og Sverige har hatt i en årrekke. Det vil gi styrket tilsyn, bedre forbrukerinformasjon og mer kunnskap om skadelige stoffer i hverdagsprodukter. Et samlet storting vedtok i februar at Norge skal få på plass en slik handlingsplan, men planen som skal komme fra regjeringen, lar vente på seg.

Versting fra Nivea

Testens versting med tre sure fjes er «Nivea Refreshing Cleansing Wipes» Disse renseserviettene inneholder både det hormonforstyrrende stoffet methylparaben, det sterkt allergifremkallende kjemikaliet MI og i tillegg mange av de verste parfymestoffene.

Testens nest dårligste produkt er også fra Nivea: «Nivea Pure Cleansing Wipes». Dette produktet får to sure fjes for funn av både hormonstoffet methylparaben og allergistoffet MI. Nivea kom for øvrig også dårlig ut i Forbrukerrådets solkremtest tidligere i sommer.

Begge renseproduktene fra Lindex fikk også et surt fjes hver fordi analysen avdekket MI i begge. Dette er alvorlig ettersom MI ikke er deklarert på disse to produktene, og forbrukerne dermed blir lurt til å tro at produktet er MI- fritt.

Vær føre-var, kjøp svanemerket

Forbrukerrådet oppfordrer til generell føre var-tankegang, spesielt når det gjelder produkter som brukes jevnlig og som smøres på huden og blir værende der.

– Dette er produkter som unge jenter og kanskje enkelte gravide også bruker daglig. Barn, unge og gravide er ekstra sårbare når det kommer til skadelige kjemikalier. Kjøp miljømerkede produkter, så unngår du verstingstoffene, er oppfordringen fra Flesland.

– Det er god grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, de verste parfymestoffene og MI. Vi kan ikke akseptere at det finnes stoffer forbundet med risiko i hverdagsprodukter som dette. Det er uakseptabelt at forbrukere skal bære risikoen på vegne av bransjen, sier forbrukerdirektør Flesland.

Dette er produktene som får surt fjes på ett eller flere kriterier:

binary-1201032-38910 (1)

Nivea Refreshing Cleansing Wipes – testens versting
Nivea Pure Cleansing Wipes
Simple Kind to Skin Cleansing Facial Wipes
Simple Regeneration Age Resisting Cleansing Wipes
Lindex Cleansing Facial Wipes
Lindex Facial Cleansing Wipes
Formula 10.0.6 So Totally Clean
Garnier Skin Naturals Cleansing Wipes
Soft & Gentle Make-up Remover

Dette er produktene som får smilefjes på alle tre kriterier:

Vita Harmoni renseservietter
Neutral Makeup Remover Wipes
Aqua Derma Sensitiv Mineral Facial Wipes
Urban Cosmetics Make-up Remover
Depend Make-Up Removal Wipes
Soft Style Ansiktsservietter
L’Oreal Sublime Fresh
First Price ansiktsrens
Vaseline Intensive Care Aloe Vera