Disse nordlendingene ønsker du ikke å møte på veien i vinter

Så mange som 1 av 3 bileiere i Nord-Norge har ikke sjekket vinterdekkene sine på over ett år. Bare 6 prosent av landsdelens bilister kontrollerer dekkene så ofte som de burde.
skadet dekk II okt15

SKREKKDEKK. En bil med dette dekket rullet inn på et Dekkmann-verksted for noen uker siden. Foto: Dekkmann

– Mange bileiere er flinke, men urovekkende mange er bortimot bevisstløse. Ikke sjelden kommer folk inn for å skifte til vinterdekk, og så viser det seg at vinterdekkene står på bilen. De har altså kjørt rundt i hele sommer på vinterdekk, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

I en landsdekkende undersøkelse YouGov har gjennomført for Dekkmann kommer det fram at opptil 36 prosent av bileiere i de tre nordligste fylkene ikke har kontrollert mønsterdybden i vinterdekkene sine på minst ett år. 12 prosent har aldri sjekket dekkene på bilen sin.

– På verkstedene våre ser vi biler rulle inn med dekk som er så til de grader utslitte at corden tyter ut, mens andre har dekk så glatte som babyrumper. Disse bilistene ønsker du ikke å møte på glatte høst- og vinterveier. De setter eget og andres liv i fare i trafikken, uansett om det er ubetenksomhet eller skjødesløshet som ligger bak, sier Haukenes.

På dekksjekker’n hver måned 

På landsbasis sjekker bare 1 av 10 bileiere mønsterdybden like ofte som Norges Automobil-Forbund (NAF) anbefaler, viser undersøkelsen. I Nord-Norge er andelen bare 6 prosent.

– Du bør sjekke vinterdekkene hver eneste måned i sesongen, og skal du på langtur bør du kontrollere dekkene både før og etter, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Han forteller at alle dekk er utstyrt med slitasjevarslere som det er enkelt å forholde seg til. Imidlertid må du huske at varsleren er stilt inn på 3 millimeters mønsterdybde, mens NAF anbefaler at et dekk som brukes på norske vinterveier har minimum 4 millimeters dybde i mønsteret.

Eldre og menn flinkest 

Bilførere over 55 år er de flinkeste dekksjekkerne, mens de under 34 år er sløvest. Undersøkelsen viser også at menn er ivrigere enn kvinner på dekksjekking.

– At eldre er flinkest handler vel om erfaring, og med erfaring kommer klokskapen. Når det gjelder kvinner så er det nok fremdeles slik at mange overlater bilholdet til mannen, sier Engebretsen.