Disse 10 byene bør du besøke i 2016, men alle ligger i utlandet

I går slapp Lonely Planet sin «Best in travel 2016». En av topp 10-listene tar for seg de beste byene å besøke i 2016 – hvor mange av dem har du vært i?
Visste du at det er mye vakker gatekunst og graffiti i Dublin? Foto: Tourism Ireland

Visste du at det er mye vakker gatekunst og graffiti i Dublin? Foto: Tourism Ireland

Hver høst slipper Lonely Planet sin Best in Travel-guide for det kommende året, som tar for seg de viktigste reisetrendene, destinasjonene og opplevelsene som er verd å få med seg. Som alltid finnes det noen eksotiske innslag på listen – denne gang finner vi Kotor i Montenegro og Quito i Ecuador på de to første plassene. Dette er byer som antakelig er ukjente for de fleste av oss.

Men blant de fem europeiske byene på listen finner vi flere som vi nordmenn kjenner godt, blant annet Roma og Dublin. Dublin er listet på tredjeplass, og er sammen med Roma den av byene på Lonely Planets liste som er enklest tilgjengelig fra Norge.

Lonely Planet mener at Dublin er en by i stadig utvikling kulturmessig, så også for de som har vært der før kan det være mye nytt å oppdage. Visste du for eksempel at det er mye flott gatekunst og graffiti å se der?

Noe for alle
Lonely Planet begrunner Dublins plass på topp 10-listen med at det er en by som har noe for alle.

– Der finner du historie, kultur, kunst, natur – og ikke minst en livlig atmosfære overalt. I tillegg har den både grøntområder i bykjernen og vakker og vill natur langs kysten. Dublin burde stå på alles liste i 2016, sier Noirin Hegarty fra Lonely Planet.

Irsk kultur blandet med internasjonale vibber
I følge Lonely Planet har Dublin utviklet seg til å bli en genuint kosmopolitisk hovedstad med stadig nye tilstrømninger av mennesker, energi og ideer. Disse setter ekstra farge på den allerede spennende byen og tilfører enda flere lag av kultur, smaker og stemning.

Denne nye innflytelsen lever godt side om side med den sjarmerende irske kulturen som vi kjenner fra før og er så glad i. Lonely Planet trekker frem flere ting man bør få med seg i Dublin:

City of a Thousand Welcomes: Et glimrende initiativ fra The Little Museum of Dublin hvor du kan avtale å møte en av Dublins innbyggere som helt gratis (eller i bytte mot en øl på en lokal pub gjerne forteller deg om hjembyen sin. Med slik gjestfrihet fra lokalbefolkningen er det ikke så rart at den irske hovedstaden ikke bare en, men to ganger har blitt kåret til Europas vennligste by.

Forty Foot: Er du i Dublin om sommeren kan du hoppe i irskesjøen ved det historiske badestedet Forty Foot ved Sandycove. Det var opprinnelig et herrebad, men har siden 1970-tallet vært åpent for både menn og kvinner.

Mulligan’s på Poolbeg Street: La deg føre tilbake i tid på denne historiske puben som kan skilte med tidligere gjester som Judy Garland, Seamus Heaney, James Joyce and John F. Kennedy. Nyt en Guinness eller en stout mens du tar inn stemningen i en pub med 200 års historie.

Lonely Planets topp 10 liste over byer å besøke i 2016:

  1. Kotor, Montenegro
  2. Quito, Ecuador
  3. Dublin, Irland
  4. George Town, Malaysia
  5. Rotterdam, Nederland
  6. Mumbai, India
  7. Freemantle, Australia
  8. Manchester, England
  9. Nashville, USA
  10. Roma, Italia