Flere nordmenn fisker….To millioner nordmenn har vært på fisketur i løpet av det siste året.

På to år har vi fått 300 000 nye fritidsfiskere i Norge. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft er begeistret.

Fiske_5782.700

To millioner nordmenn har vært på fisketur i løpet av det siste året. (Foto: NJFF)

Siden 1990-tallet har sportsfisket tapt terreng i forhold til andre fritidsaktiviteter.

Nå har trenden snudd. To millioner nordmenn har vært på fisketur i løpet av det siste året. Det er 300 000 flere enn for to år siden, viser undersøkelser Ipsos MMI har gjort for Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Jeg synes det er flott at nesten halve befolkningen fisker. Regjeringen har som mål at enda flere skal drive med fritidsfiske og annet friluftsliv. Fisking gir spenning, naturopplevelser og kanskje litt mat i ryggsekken, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Over all forventning

I fjor satte Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) seg som mål å rekruttere 200 000 nye sportsfiskere. Derfor døpte de 2014/15 til Sportsfiskets år.

– At resultatet ble 300 000 nye sportsfiskere er over all forventning. Det er flere enn det bor i Bergen. Vi skal ikke ta hele æren, men dette viser at stimulering til friluftsliv virker, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

I løpet av året hadde NJFF over 1000 fiskearrangementer. Under Oslo Internasjonale Fiskefestival i sommer konkurrerte tusen fiskere intenst i indre havn i Oslo.

– Vi har hatt en formidabel innsats rundt fiske over hele landet. Vi sendte ut over 700 000 meter fiskesene sammen med 9660 fiskestenger til befolkningen. Om du kaster med dette utstyret, kan du kaste fra Oslo til Trondheim og vel så det, sier Farstad.

Tine Sundtoft tror også at de mange friluftsarrangementene har økt interessen for fisking.

– En årsak er kanskje økt oppmerksomhet om selv å høste sin mat direkte fra naturen. Jeg vil trekke fram det gode og målrettede arbeidet til Norges Jeger- og Fiskerforbund for å få flere til å fiske.  Andre viktige faktorer er Friluftslivets år, prioritering av fritidsfiske i statens tilskuddsordninger og den positive holdningen hos grunneiere, sier Sundtoft.

Bra for folkehelsen

Samtidig som flere av oss fisker, så gjør vi det oftere enn før.

– I snitt lufter Norges befolkning nå fiskestanga 11 ganger i året, mot 5 ganger i året for to år siden, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

At nesten halve Norge fisker kan bidra til å gjøre oss til et sunnere folk.

– Bare det å være ute i naturen gir i seg selv en god effekt på fysisk og psykisk helse. En rekke undersøkelser viser at avkobling, naturopplevelser og engasjement i en hobby er faktorer som kan bidra til en positiv samfunnsøkonomisk gevinst, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv, som er en paraplyorganisasjon for 15 store friluftsorganisasjoner i Norge.

I tillegg, hvis du er heldig, får du med deg fisk hjem til middag.

– Å spise fisk er noe mange bør gjøre mer av, både for smak og helse, sier Heimdal.

– Og får man ikke fisk, har man uansett hatt en fin opplevelse i naturen, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

FAKTA:

  • 48 prosent har vært på fisketur med stang eller håndsnøre i løpet av det siste året. For to år siden var det bare 41 prosent som fisket, viser Ipsos MMI-undersøkelsene.
  • I snitt fisker Norges befolkning 11 ganger i året, mot 5 ganger i året for to år siden.
  • Flere menn enn kvinner fisker, og langt flere yngre enn eldre oppgir å ha vært på fisketur.
  • Folk i Oslo og på Østlandet ellers fisker sjeldnest (7/8 ganger i året). Vestlendingene og nordlendingene fisker oftest (16/17 ganger i året).
Reklame