På god vei mot 5 om dagen

Torsdag 5. november la Helsedirektoratet frem sin rapport om utviklingen i norsk kosthold. Det vises til en positiv utvikling for frukt og grønnsaker med en økning på 20 % gjennom de siste ti årene. Det er bra, men vi er fortsatt ikke helt i mål.
5omdagen

Vi er på god vei mot 5 om dagen, men vi er fortsatt ikke helt i mål. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Målet om å spise fem enheter (500 g) frukt, bær og grønnsaker er godt kjent. Vi har kommet langt på vei når det gjelder frukt. Mye av årsaken til dette kan være bedre tilgang. Allerede i butikken er den grønne avdelingen blitt mer synlig. I tillegg er det mange arbeidsplasser som nå ofte er tilgjengelig som gode mellommåltider.  – For å nå målet holder det om vi alle tar en ekstra gulrot eller et beger med cherry-tomater om dagen, og det er vel ikke være noen umulighet, mener Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Økt interesse for å lage mat fra bunnen

Lenge har det vært snakk om tidsklemma og dårlig tid i hverdagen. Mange har travle dager og må finne raske løsninger for tilbereding av mat, men vi ser en økt interesse for mat og matlaging i befolkningen. Det ligger mye omsorg i det å lage god mat til de du er glad i. Mange ønsker å lage maten fra bunnen av for å være trygg på hva den inneholder, og med enkle teknikker trenger det ikke å ta lang tid. Stavmikseren kan utrette små hverdagsunder med rotgrønnsakene, det er bare å kutte, koke og mose, og vips så har du en deilig rotmos eller en god base for en suppe.

Tomaten øker mest

Vi spiser mest gulrøtter, men tomaten, som er en god nummer to, øker mest. Vi ser også en hyggelig fremgang på løk og rotgrønnsaker. Mye av veksten kan tillegges produktutvikling. Spesielt kan vi nevne tomater, som har gjennomgått en liten revolusjon. Nå har vi god tilgang på deilige tomater i alle former og størrelser. Bruksområdene blir flere, og i dag er det helt naturlig for mange å bruke småtomater som snacks eller for å friske opp matpakken.

Det eneste farlige med grønnsaker er å spise for lite av det

Enkelte mennesker er, ifølge en nylig publisert rapport fra SIFO, engstelige for å spise frukt og grønt fordi de er skeptiske til produksjonsmetodene.

Det er trist dersom dette stopper folk fra å spise grønnsaker og frukt. Mattilsynet analyserer jevnlig produktene for å finne eventuelle reststoffer på både importerte og norskproduserte produkter, og de garanterer for mattryggheten.

Ifølge Pernille Rød Larsen i Norsk Gartnerforbund har norskdyrket frukt, grønnsaker og bær aldri vært tryggere og renere enn de er nå. Hun forteller om et langsiktig og målrettet utviklingsarbeid, som har gitt svært gode resultater.

Fordelene med å øke dagsinntaket av de grønne produktene er imidlertid store – mer fargerik mat, masse gode fiber og vitaminer og gode smaker.

Tilgjengelighet og tidlig introduksjon skaper gode vaner

Halvparten av dagens norske barnehagebarn går i en «5 om dagen barnehage». Det betyr at de blir kjent med frukt og grønnsaker via lek og smaking. Det tar tid å bli kjent med nye smaker, men barnehagebarn er nysgjerrige, lærevillige og glade i farger, og vi ser av undersøkelser at der frukt og grønnsaker blir servert og gjort tilgjengelig der øker også inntaket – til alle dagens måltider.

Vi er på god vei – og slår nå et slag for den ekstra daglige gulroten!