Ikke gi dyr i julegave

Mange velger denne julen å gi bort et levende dyr i julegave. På tross av at dette som regel er gjort i beste mening er det dessverre ofte lite gjennomtenkt. Etterhvert kan interessen for den koselige julegaven forsvinne, og dyret får en trist skjebne.
12949868263_361f91c2c1

Live Kleveland

 
Et levende dyr er ikke en ting, og bør ikke behandles som det heller. Et dyr er et familiemedlem, og bør adopteres av familien i fellesskap.
 
– Det er kanskje koselig der og da, men hver sommer ser vi at folk ønsker å kvitte seg med dyrene som ble skaffet som julepresang. Da har de søte kattungene blitt store, kaninen er kanskje ikke så spennende lenger, og det passer ikke lenger å ha dyret når familien skal på sommerferie, sier Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen. 
 
Katt, kaniner og smågnagere er særlig populære
Katter, kaniner og små gnagere er de mest populære dyrene å gi i julegave. Dette er dyr som koster lite i innkjøp og er lette å anskaffe. Det mange ikke tenker på, er at dyrene krever mye plass, tid og kunnskap for å kunne ha et godt liv hos sin nye eier. Selv om dyret koster lite å kjøpe, medfører de fort store utgifter til utstyr, fôr og veterinærbehandling. 
 
Alle dyr trives dårlig i små bur, og trenger jevnlig stimuli og muligheter for å komme ut og røre på seg. Særlig kaniner har et stort bevegelsesbehov og er ikke tilpasset et liv i bur, i motsetning til hva mange tror. Mange dyrearter mistrives alene og trenger selskap av artsfeller. Katter er vanskelig å omplassere, og mange av kattene som har blitt gitt i julegave ender sine liv som hjemløse,  eller må avlives.
 
– Foreldrene har kanskje liten interesse av dyret, men ender likevel opp med ansvaret for dyret når barna går lei. Dyrene ender ofte i et trangt bur, og blir understimulerte, feilernærte og syke uten at noen merker det, sier veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell. 
 
Barn under 16 år skal ikke ha ansvar for dyr
16 år er grensen for selvstendig ansvar for dyr. Noen 16-åringer er ikke modne for å ha ansvar for dyr, og da må foreldrene trå til og passe på. Mens andre 16-åringer er veldig modne og kan for eksempel ha ansvar for en hest når de fyller 16. 
 
– Noen barn kan få litt ansvar lenge før fylte 16 år, men da må foreldrene følge med hele tiden, sier Kleveland.
 
Forbudt å reise fra dyret
Det er et stort ansvar å ha et dyr i huset, enten dyret er lite eller stort. Dette ansvaret gjelder hele året, også når ferien kommer. Ifølge dyrevelferdsloven § 14 b er det forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. I år strammet Mattilsynet grepet overfor dyreeiere som reiser fra dyrene sine uten å sørge for at de har tilsyn. 
 
– Dyrevelferdsloven slår fast at det er forbudt å reise fra dyret uten å sørge for at tilstrekkelig tilsyn, og alle dyr skal ha tilsyn minst en gang daglig. Hvis du reiser fra dyret ditt uten å sørge for at noen ser til det hver dag, kan du få bot på opptil 17.200 kroner, sier Kleveland. 
 
Ikke kall det en julepresang
Er det nøye planlagt og gjennomtenkt at familien skal skaffe seg et dyr, så kan juleferien være en god tid på å bli kjent med det nye dyret.
 
– Men ikke si til barna at dyret er en presang, da kan de fort tro at det er som et leketøy. Fortell akkurat hva det er, nemlig et nytt familiemedlem, sier Kleveland.