Mangler utleiehytter

Stadig flere utlendinger ønsker å feriere i Norge. Etterspørselen etter hytter til leie er økende, ifølge tall fra Novasol.

5829.700

TURISTENE VIL TIL NORGE: Det er gode penger å tjene på å leie ut hytta i ferien. Etterspørselen etter utleiehytter er stor. Foto: Novasol

– Vi sliter med å skaffe nok hytter til leie, sier salgs- og markedsansvarlig Pia Buen i Novasol i Norge. Novasol er Europas ledende utleier at hytter og ferieboliger.

Den svake kronekursen har gjort det billigere å feriere i Norge. Og svært mange utlendinger  ønsker å leie hytte.

– I dag har vi rundt 1700 utleiehytter i Norge. Vi skulle gjerne hatt mange flere, men nordmenn vegrer seg nok noe for å leie ut hytta. Mange har et sterkt forhold til ferieboligen sin, og det sitter langt inne å la andre bo der, sier Buen.

Økonomiprofessor Tor W. Andreassen mener nordmenn går glipp av en gullgruve når de ikke leier ut hytta.

– I Norge har vi ingen kultur for å leie ut. Særlig de over 50 har et anstrengt forhold til å la fremmede få tilgang til ferieperlen. Men de ville fått mye igjen for å la hytta bli brukt også når de ikke er der selv, sier Andreassen.

God ekstrainntekt

Han karakteriserer hytter som død kapital med lav avkastning. Regner man på hvor mye man bruker hytta gjennom året, og hva den koster å holde, vil man fort se at utleie kan være en god ekstrainntekt, mener han.

– Vurderer man hytta som et investeringsobjekt på samme måte som aksjer eller penger i banken, kommer hytta heldig ut. Den har en verdiøkning over tid, og man betaler mindre skatt enn om pengene står på konto. Men leier man i tillegg ut hytta, vil den være en investering som gir god avkastning og som har lav risiko, sier Andreassen.

I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter i Norge enn i Sverige og Danmark. Likevel er det færrest utleiehytter i Norge.

– Hele 440 000 hytter og fritidseiendommer er registrert her til lands. Og ifølge tall fra Finn.no er det kun rundt 5000-7000 nordmenn som leier ut hytta i løpet av året.

Til sammenlikning er det i Sverige registrert 640 000 hytter, hvorav 20 000 leies ut hvert år. I Danmark finnes det om lag 240 000 hytter, hvorav 63 000 leies ut.

–  Bookingtallene våre for 2016 er svært positive, med en økning på nærmere 15 prosent fra i fjor på samme tid. Da sier det seg selv at vi har behov for flere utleiehytter, sier Buen.

Bestiller tidlig

Mange utledninger er tidligere ute enn vanlig med å bestille hytte for neste år, spesielt tyskerne, som er Novasols største kundegruppe.

– Tyskerne foretrekker å leie hytte i de kystnære områdene, med Hordaland som en klar favoritt, etterfulgt av Vest-Agder og Rogaland. Danskene foretrekker Buskerud, Oppland og Telemark, med fjellområder og gode skimuligheter, sier Buen.

Nederlenderne drar helst til Hordaland, Buskerud og Sogn og Fjordane, mens sveitserne foretrekker Hordaland, Nordland og Sogn og Fjordane.

– Nordmennene selv reiser mest til Buskerud, Hordaland og Vest-Agder, ifølge Buen.

Novasol har til sammen over 40 000 ferieboliger til utleie i Europa.

Buen mener det er mer vanlig i andre europeiske land å bruke utleiefirmaer når man leier ut. Novasol er den største aktøren i Europa, med god kjennskap til de lokale forholdene i hvert land.

– Vi kvalitetssikrer alle utleieboliger slik at gjestene kan være sikre på at de kommer til det de har bestilt og opplever det de er blitt forespeilet, sier Buen.

Reklame