Hvordan bytte julegaver

 

Det er et gode å ha muligheten til å bytte i romjula. Det betyr at du kan få byttet genseren du fikk av tante i en passende størrelse, eller i en farge du liker. Hvis du har fått to like bøker kan du bytte den ene med en annen til samme pris.

julegaver

illustrasjonsfoto

– Vi får spørsmål om bytterett hele året, men i jula kan vi gi forbrukeren rett: Du kan bytte varer i romjula, og det kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Tanken er at du skal bytte vare mot vare, men butikkene kan sette premisser for bytteretten din. Sjekk om byttelapp følger med og les den nøye, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

 

Pass på tiden og originalemballasjen

 

– Ikke vent med å bytte. Etter nyttår kan det være for sent, hvis ikke du er sikret med gode betingelser på byttelappen, sier Ingeborg Flønes.

 

Ta også vare på originalemballasjen minner hun om:

 

– Meningen er at butikken skal kunne selge varen igjen. Det er derfor viktig at du kan gi tilbake originalemballasjen også. Sjekk hva som står på byttelappen. Den kan gi nærmere instruksjoner.

 

Lett på nett

 

Du har rett på å få pengene tilbake, hvis du har handlet i en nettbutikk. Fristen er fjorten dager etter at varen er mottatt av forbrukeren. Det er en rettighet du får med gaven om den er kjøpt der.

 

– Ligger ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Er den kjøpt på nettet, kan hende at du fortsatt har angrerett, sier direktøren.

 

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.

 

Sjekk om du har åpent kjøp eller spør etter tilgodelapp

 

Du har ikke rett på pengene tilbake, hvis du ikke finner noe som passer, men spør etter tilgodelapp.

 

– Noen butikker tilbyr åpent kjøp. Det betyr at du kan få penger tilbake om gaven ikke passer, men det må avtales spesielt. Har du ikke fått slike gode vilkår med gaven, så be om tilgodelapp.

Tilgodelapp er en service fra butikken, og butikken står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år, avslutter Ingeborg Flønes.

 

Bytteråd:

 

  • Ta vare på originalemballasjen.
  • Ta med byttelapp eller kvittering.
  • Bytt i romjula.
  • Internettgave? – Sjekk om du har angrerett.
Reklame