Tar ferien lenger sør i 2016

Nordmenn som leier hytte velger stadig oftere reisemål langt sør i Europa, viser nye tall. Trenden ser ut til å styrke seg i 2016.

PR_87a4fdb2

VIL LENGER SØR: Norske hytteturister velger stadig oftere reisemål langt sør i Europa, viser en ny bestillingsoversikt for 2016. Kroatia er blant de mest populære landene. (Foto: Novasol)

– Halvparten av de tidlige bestillingene for årets ferie går til Kroatia, Spania, Italia og Frankrike. I 2015 var disse landenes andel 37 prosent, så veksten er kraftig, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Selskapet er Europas største utleier av hytter og feriehus, og sender årlig mer enn 55000 nordmenn på tur.

– Kroatia øker mest, og utgjør 23 prosent av bestillingene. Det er vekst for alle de fire toppdestinasjonene sør i Europa. I antall bestillinger er det økning også for de nordiske landene, men deres samlede andel er så langt ned med 11 prosent, sier Buen.

Seks av ti nordmenn går inn i 2016 med et feriebudsjett på samme nivå som i ifjor, ifølge en ny undersøkelse utført av YouGov for Novasol. 12 prosent tenker å bruke mer penger enn i 2015. 20 prosent vil bruke mindre. De øvrige har ikke tatt stilling.

Liten terrorfrykt

– Familier med barn ser ut til å ville knipe noe mer igjen på ferieforbruket enn pensjonister og aktive voksne uten barn. Andelen som vil kutte er dessuten noe høyere på Sør- og Vestlandet enn i øvrige landsdeler, sier Pia Buen.

Valget av ferieform endrer seg lite fra i fjor til i år, ifølge undersøkelsen. Forholdet mellom utenlandsferie, hytteferie, camping og Norgesferie i leid losji ser ut til å bli ganske stabilt.

Bare 16 prosent vurderer å endre eller utsette reiseplaner for 2016 på grunn av frykt for uro, opptøyer eller terror. 65 prosent svarer nei, mens de øvrige svarer vet ikke. 11 prosent oppga at de ikke har reiseplaner for 2016, og er holdt utenom beregningsgrunnlaget.

– Undersøkelsen gir et tydelig signal om at nordmenn vil reise og feriere som før. Vi lar oss ikke skremme til å endre livsstil, til tross for urolige tider, sier Pia Buen.

Mer enn bare sol

Spanias turistkontor i Norge følger nordmenns reisevaner tett, og synes den nye undersøkelsen stemmer godt med deres egne innrykk.

– Vi ser at familie- og jobbsituasjon betyr stadig mer når folk bestemmer seg for hvor de skal reise, og hvor mye penger de vil bruke. Et fåtall tar frykt for uro, terror og politisk ustabilitet med i betraktningen når de bestemmer feriemål, sier presseansvarlig Karen Astrid Sand.

Rundt 1,5 millioner nordmenn besøker Spania årlig. Ifølge turistkontoret velger 85 prosent av oss også å gjenta besøket, mens 38 prosent har rundet hele10 besøk.

– Sol og varme trekker nordmenn sørover, men et rikholdig tilbud når det gjelder natur, kultur, mat og vin betyr også mye. Stadig flere oppdager dessuten spennende områder litt utenom de største turiststedene. For mange av disse er leid feriebolig et populært boalternativ, sier Karen Astrid Sand.

Reklame