Sibirkulden er her – ingenting kan erstatte rentbrennende vedfyring

Hele Norge har minusgrader i dag – og sju fylker har i natt hatt mer enn 25 minusgrader. – I slike situasjoner er det bare vedfyringen som hjelper, sier styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme, Merethe Slensvik Halvorsrød.
vedfyring

Bare ved gir nok varme på kalde dager
De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke de kaldeste dagene. Og strømnettet i Norge ville kollapse hvis all energien skulle komme via elektrisk oppvarming. Derfor trengs vedovnen.

Det er derimot viktig at ovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90% mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30% mer varme per kubbe.

Raske tips for riktig vedfyring
Med noen enkle grep i fyringsteknikken kan du få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.

Først og fremst: Skift til ny og rentbrennende ovn
Ferske tall fra Norstat viser at 400.000 hjem i Norge fortsatt bruker en gammel, forurensende vedovn. Den kan enkelt skiftes, og mange kommuner gir solid støtte til utskiftingen.

Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %
Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe. Tenn på fra toppen Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen og stable opptenningsved oppover. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved, og tenn på.

Hold døren oppe til det er god fyr!
Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og kan skade ovn og skorstein.

Tenk miljø
Juletrær, gavepapir, mye avispapir, malt eller trykkimpregnert trevirke har ingenting i ovnen å gjøre. Bruk ved. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.

Reklame