Grattis søta bror og velkommen etter!

Svenske forbrukere vil ha svensk mat. Derfor lager Sverige nå sitt eget opprinnelsesmerke; «Från Sverige», bygd over samme lest som Nyt Norge.

-Det synes vi er heidundrende bra, sier velkommen etter og gleder oss på vegne av Medelsvensson, sier adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk.

Over halvparten av svenske forbrukere oppgir at de ønsker å handle svenskprodusert mat. Opprinnelsesmerket «Från Sverige» skal gjøre det lettere å finne fram til den svenske maten. For å bruke «Från Sverige» må maten være laget av svenske råvarer, bearbeidet og pakket i Sverige.

PR_c11ba7f6

-I forhold til Nyt Norge, er den eneste forskjellen at vi i Norge har et felles kvalitetssystem i bunnen som sikrer at bonden følger de lover og regler vi er pålagt. I internasjonal sammenheng er det helt enestående at en samlet bransje stiller seg bak har ett felles kvalitetssystem, forteller Sundqvist.

Flere ser verdien av opprinnelsesmerking

84% av norske forbrukere kjenner Nyt Norge, det offisielle merket for norsk mat. Det omfatter over 2500 mat- og drikkevarer. Finland som har hatt eget opprinnelsesmerke lengst i Norden, har en kjennskap på 90% og omfatter hele 8000 mat og drikkevarer.

Også i EU ser en verdien av å opprinnelsesmerke maten sin. I løpet av året ruller EU ut kampanjen «Enjoy it’s from Europe» med en verdi av 1,6 mrd med sikte på å få økt eksport av europeisk mat.

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Reklame