Kontroll av hunder på Svalbard lufthavn

Hunder som kommer til Svalbard lufthavn vil fra 1. mars bli kontrollert på flyplassen. Hundeeiere må ha nødvendige dokumenter for innførsel klart. Dette gjelder både de som reiser med hund i kabin og de som har hund i lasterommet.

Svalbard_ill_hund Foto Elin M. Lien Sysselmannen på Svalbard

Foto: Elin M. Lien/ Sysselmannen på Svalbard

Innførsel av hund og andre levende pattedyr og fugler til Svalbard er i utgangspunktet forbudt. Det må derfor søkes om dispensasjon fra Mattilsynet.

Det er rabies på Svalbard, mens Fastlands-Norge er rabiesfritt. Kravet er at alle hunder som ankommer Svalbard skal ha gyldig vaksine mot blant annet rabies og ha god helsestatus. Kontrollen av hunder er tidligere blitt foretatt ved oppmøte hos Sysselmannen. For å styrke og forenkle kontrollen, vil den nå bli utført av Widerøe Ground Handling AS på Svalbard lufthavn. Alle som reiser med hund må derfor kontakte servicesentret ved ankomst og ha alle nødvendige dokumenter klare for kontroll.

Sysselmannen minner om hva som kreves for å få ta med hund til Svalbard:

  • Gyldig innførselstillatelse fra Mattilsynet
  • Pass som dokumenterer:

– ID-merking som stemmer med hundens chip

– Gyldig rabiesvaksine

– Gyldig vaksine mot valpesjuke

– Gyldig ektoparasittbehandling, tatt 1-21 dager før ankomst

  •  Utfylt egenerklæringsskjema eller helseattest fra veterinær som ikke er eldre  enn ti dager.
  • Det minnes om at det skal sendes beskjed til Sysselmannen på firmapost@sysselmannen.no når hunder på Svalbard bytter eier, flytter til fastlandet eller dør.
Reklame