I dag er det den store dagen for forsinkelser

I dag kommer mange for sent frem, mister neste fly og bagasjen forsvinner. Forsikringsselskapene registrerer en ekstrem skadetopp fredag før påske.

Forsinkelser_7cfc4ead-c2ea-44cc-88df-62ab597f2c4c-main_image

Utrolig kjedelig å begynne ferien med forsinkelser og lang ventetid på flyplass. (Illustrasjonsfoto: iStock/Frende)

Nordmenn reiser i påsken, både korte og lange turer. Langt fra alle kommer frem når de skal. Skal du ut og reise i dag, er sannsynligheten stor for at du må regne med forsinkelser.

– Fredag før påske ser vi tilnærmet en dobling i antall reiseskader. Hele 70 prosent av skadene skyldes forsinkelser av forskjellig slag, forteller Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

For påsken totalt sett er tallet meldte skader på reiseforsikringen rundt 40 prosent høyere enn i ukene før og etter påske.

– Også på skjærtorsdag og langfredag ser vi høy skadefrekvens, forteller Slettemoen.

Forsinkelser og forsvunnet bagasje
Typiske skademeldinger til forsikringsselskapet går på forsinket ankomst, innhenting av reiserute og forsinket bagasje.

– Mange fortviler over en traurig start på ferien de har gledet seg sånn til. Lite er så kjedelig som å tilbringe halve ferien på en flyplass, sier hun.

Skyldes forsinkelsen værforhold eller tekniske feil kan du ha krav på erstatning fra reiseforsikringen din. Forsikringsselskapene ber vanligvis om at dette dokumenteres skriftlig av transportør, reisearrangør eller trafikkselskap.

– Ikke alle er klar over at reiseforsikringen kan dekke inntil 5000 kroner per reisende til innkjøp av det nødvendigste, om bagasjen din blir forsinket i over fire timer, forteller Slettemoen i Frende.

Rekorderstatning
I fjor var reiseerstatningene rekordhøye. Bransjen så en økning på åtte prosent, og passerte for første gang to milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Blir avgangen så forsinket at du får merutgifter til overnatting dekkes fra 2500 til 6000 kroner, eller 500 kroner per døgn om du er mer enn åtte timer forsinket. Mister du flyforbindelsen din på grunn av forsinkelser kan reiseforsikringen dekke innhenting av videretransport for 25.000 per person.

– Utgifter som dekkes av reisearrangør, trafikkselskap, flyselskap eller andre dekkes ikke av reiseforsikringen. Det gjør heller ikke utgifter ved flyforsinkelse, kansellering eller overbooking som flyselskapet selv har erstatningsansvar for, sier Tofterå Slettemoen.

Spør flyselskapet først
En EU-domstol har slått fast at dersom reisen blir forsinket med mer enn tre timer, har du rett til samme standardkompensasjon som ved innstilte flyginger.

– Om flyet er overbooket, vesentlig forsinket eller innstilt, har du krav på erstatning fra flyselskapet, basert på hvor lang flyreisen skulle vært. Spør alltid flyselskapet hva de dekker, og be om dokumentasjon på forsinkelsen, råder Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Forbrukerrådet har en egen kalkulator på sine hjemmesider, som viser hvilke rettigheter du har om flyet er overbooket, innstilt, forsinket eller bagasjen forsvinner.

Reklame