Unngå skjenking av mindreårige – øk legitimasjonskontroll

NHO Reiseliv vil unngå skjenking av mindreårige – oppfordrer til økt legitimasjonskontroll i sommer

Mange unge alkoholdebuterer om sommeren. NHO Reiseliv ber ansatte i hotell- og serveringsbransjen om å være kritiske til gjestenes alder. Det skjer stadig sjeldnere at mindreårige får kjøpt alkohol på serveringssteder, men tilfeller forekommer. En hovedutfordring er at mange unge bruker falsk legitimasjon for å komme inn på utesteder.

Usikker? Si nei

-Det er viktig å be om legitimasjon hvis du som ansatt er usikker på alderen til gjesten. Er du fortsatt usikker etter å ha sett ID-kort, si nei, oppfordrer næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv.

Den vanligste måten å lure til seg alkohol med falsk legitimasjon, er å låne ID-kortet til en eldre venn. Men det hender også at ungdom produserer kortet selv. Problemet er størst i store byer og tettsteder.

Dokumentforfalskning

– Vi opplever at mange ungdommer ikke er klar over konsekvensene av å bruke falsk legitimasjon på et utested, selv om dette er dokumentforfalskning. Politiet synes å nedprioritere slike saker av kapasitetshensyn. Det bør slåes hardt ned på, først og fremst for å unngå skjenking av mindreårige, men også av hensyn til serveringsstedet som risikerer å miste skjenkebevillingen sin, sier Gilhus.

Hun oppfordrer samtidig bedriftene til ansvarlig skjenking i sommer.

-Sommer og ferietid betyr lange lyse kvelder og tid til å være ute og nyte bylivet sammen med gode venner. La dette bli en positiv tid både for gjester og utelivsbransjen, sier Gilhus. NHO Reiseliv har laget en plakat som har som mål å bevisstgjøre ansatte i hotell- og serveringsnæringen om viktigheten av å ikke servere alkohol til mindreårige.

NHO Reiseliv ønsker at plakaten skal være godt synlig for bedriftens ansatte, for eksempel på pauserommet eller bak bardisken, som en kontinuerlig påminnelse til de ansatte om å spørre etter legitimasjon.

Plakat Spør etter legitimasjon

Reklame