Vær obs dere soppelskere….

Grønn fluesopp – en lang og grufull død

Grønn fluesopp (Amanita phalloides) er en av verdens giftigste sopper. (Foto: Klaus Høyland, UiO)

Grønn fluesopp er sammen med hvit fluesopp en av verdens giftigste sopper. Til tross for dette er det flere som ved et uhell spiser disse soppene hvert eneste år bare i Norge. – Grønn fluesopp kan forveksles med grønnkremle, som er en god matsopp. For å spise denne må du vite hva du driver med eller snakke med en ekspert, sier Høiland.

– De fleste som spiser og plukker denne, kommer ofte fra Asia. Der finnes det nemlig matsopper som likner grønn fluesopp.

En gruppe av giftstoffer i grønn og hvit fluesopp kalles amatoksiner. Disse hindrer cellen i å lese av DNA-molekylet. Det betyr at cellen ikke lenger kan produsere proteiner og nødvendige stoffer for å opprettholde livsfunksjonen. Giften er så effektiv at cellen dør i løpet av kort tid.

– Det tar om lag seks timer før man får de første symptomene. Dette arter seg som regel i form av sterke magesmerter. Jo senere man får symptomer, dess verre er det, sier Høiland.

De første symptomene er at epitelcellene i tarmen dør. Da har giften allerede begynt å sive inn i blodet. Det neste som går, er leveren og deretter nyrene.

– Dessverre brytes ikke denne giften ned, så hvis den ikke fjernes, vil den fortsette å sirkulere i blodbanen og gjøre skade hver gang den passerer lever og nyrer. Noen dør av dehydrering allerede i denne fasen. Hvis man ikke kommer på sykehus, vil man lide en sikker, langsom og svært smertefull død.

 

Reklame