Meldrøye og heksebrenning

Som navnet antyder, har denne soppen blitt regnet som matauke når det er lite korn, men til en pris. Soppen vokser på korn og har i dårlige tider blitt malt opp sammen med kornet.

 

 
Meldrøye (Claviceps purpurea) var svært trolig årsaken til flere heksebrenninger i Finnmark. (Foto: Klaus Høyland, UiO)

Som navnet antyder, har denne soppen blitt regnet som matauke når det er lite korn, men til en pris. Soppen vokser på korn og har i dårlige tider blitt malt opp sammen med kornet.

Den synlige delen av meldrøyen er et overvintringsorgan. I dette såkalte sklerotiumet ligger næring til neste vår.

For at den ikke skal bli spist har den også laget en god dose nervegift. Når giften inntas, vil den forårsake akutt forvirring og hallusinasjoner, og også kramper i åndedrettsorganet.

Ved gjentatte doser vil symptomene kunne bli kroniske i tillegg til at sirkulasjonen blir svekket. Dette førte til prikking som ble til en brennende følelse i huden. Det ble først kalt helvetesild – som ikke er den samme typen helvetesild som den vi har i dag.

Helvetesilden som meldrøyen er årsak til, har også blitt kalt Sankt Antonius´ ild. Antonius-klostre hadde på en eller annen måte funnet ut av sammenhengen og de dyrket rent mel.

– Har du først fått helvetesilden, vil den brennende følelsen i bein og armer være konstant. Sirkulasjonen i lemmene blir dårlig, og til slutt tørker de inn og faller av. Ved Antonius-klostrene helbredet de folk ved å gi dem rent mel, påpeker Høiland.

De hallusinogene stoffene i meldrøya er blant annet lysergsyre. Dette kjemikalet ble funnet av en den sveitsiske kjemikeren Albert Hofmann som laget et syntetisk derivat, kjent som LSD.

Den amerikanske hæren har forsøkt å bruke det som sannhetsserum, men stoffet hadde ikke den ønskede effekten. LSD kan gi svært livaktige hallusinasjoner, og noen ganger vil disse fortone seg som mareritt – såkalte bad trips.

Da hekseprosessene var på sitt verste i Norge, var det først og fremst i Finnmark det ble brent flest hekser i forhold til folketallet. I ettertid har man funnet ut at dette ikke var tilfeldig. I Finnmark ble det solgt korn fra Russland som ofte inneholdt meldrøye.

– Det var først og fremst rike kvinner, som hadde råd til kornet, som ble brent som hekser etter å ha hatt livaktige syner og mareritt om å ha samleie med djevelen, sier Høiland.

Reklame