Tror ikke barn lærer å vaske hjemme

53 prosent tviler på at dagens barn lærer renhold mens de bor hjemme, viser en ny undersøkelse. Opplæringen bør begynne allerede i spedbarnsalderen, råder eksperter.

vasking_6184-700

Barn bør delta i renholdet hjemme, men det er viktig at de lærer riktige metoder. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

– Vi som foreldre er med på å skape fremtidige ektemenn, koner og samboere. Alle setter pris på en partner som vet hva man skal gjøre og kan bidra. Det får vi ikke dersom vi gjør alt for barna våre, sier firebarnsmor og pedagog Inger-Lise Køltzow, kjent for boken Tiden med barn.

I undersøkelsen som YouGov har gjort for ISS, hevder riktig nok 68 prosent at deres egne barn deltar i renholdet hjemme minst én gang i måneden.

– Det stemmer nok ikke helt. Ifølge Statistisk sentralbyrå, hjelper bare 46 prosent av barn mellom 9 og 15 år til med husarbeid hjemme. Det er fare for at folk svarer mer positivt om sine egne barn enn det som er virkeligheten, sier Køltzow.

Renholdsekspertene i ISS mener også barn og ungdom bør hjelpe til med renholdet hjemme. Men det må skje på rett måte, slik at de forstår viktigheten av regelmessig og riktig renhold.

– Hvis man klarer å få barn og ungdom til å skjønne sammenhengen mellom godt renhold, god helse, godt inneklima og hygiene, da er jeg overbevist om at de den dagen de forlater redet vil ta med seg og bruke det de har lært, sier fagkonsulent for renhold i ISS, Asbjørn Aase.

Begynn opplæringen tidlig

Inger-Lise Køltzow mener opplæringen bør begynne allerede i spedbarnsalderen.

– Gjør litt husarbeid hver dag mens babyen ser at du gjør det. Da venner barnet seg til at det skjer ting som ikke handler om det. Fra de er ett år bør de få være med på husarbeidet, for eksempel ved å vaske av bordet der de har spist. De lærer at ting skal gjøres og at de er en del av det, sier pedagogen.

Etter hvert som barna blir eldre, kan det bli vanskeligere å overtale dem til å bli med. Da er det lurt å si ifra i god tid før oppgaven skal gjøres.

– På torsdag kan vi si at på lørdag skal vi vaske huset. Da får de gjort avtaler med venner og er mentalt forberedt på at ting skal skje, sier Køltzow.

Hyggestund for familien

Ekspertene mener husarbeid skal gjøres i fellesskap, og ikke alene. I stedet for å være et ork, kan husvasken gjøres til en felles hyggestund for hele familien.

– Når det er husvask skal alle i familien bidra, også ungdom. De er med og roter, så derfor må de være med å vaske huset. Det er hyggelig å gjøre noe sammen, sier Asbjørn Aase i ISS, som sysselsetter 5500 renholdere i Norge.

Han råder foreldre til å la barna velge de renholdsoppgavene de syns er gøy.

– Barn bør ha minimum én oppgave hver dag, om det så bare er å moppe kjøkkengulvet, feie trappen eller rydde ut av oppvaskmaskinen. De kan velge det de liker best, men sørg for at du forklarer hvordan det skal gjøres og hvilke midler og utstyr de trenger for å gjøre det, sier Aase.

Tar med seg uvaner

Dersom foreldrene vasker på gal måte, er sjansen stor for at barna plukker opp uvanene og fortsetter i feil spor.

– Den typiske uvanen er å bruke alt for mye vann og alt for mye kjemikalier. Da tar du egentlig mye av skitten som ligger der og klistrer den utover gulvet, sier Aase.

Vask og plask-metoden er som fluepapir på støv og smuss fra klær og møbler.

– Bruk tørrmopp i stedet. Tørre metoder til fjerning av tørt smuss fungerer helt fantastisk. Flekker fjernes med en fuktig klut, helst av mikrofiber, sier Aase.

ISS mener barn bør lære mest mulig om renhold før de forlater hjemmet.

– Ved 10-årsalderen bør man begynne å lære dem å vaske og stryke klær. Rundt 11-årsalderen kan de lære om vaskemidler og metoder, og om hvorfor vi bruker ulike metoder på ulike rom. I hvilken alder de er klare for å motta lærdommen avhenger av modenheten hos barnet, sier Asbjørn Aase i ISS.

Ikke lønn for husvask

Mange barn får ukelønn, men å knytte betalingen opp mot husvask kan by på problemer.

– Å holde huset rent er et felles ansvar. Å gi lønn for dette skaper mange muligheter for konflikter. Det er helt naturlig at barna skal være med å hjelpe, men jeg mener de ikke skal ha lønn for det. De skal ha penger fordi og fra de er i den alderen at de trenger det, sier Køltzow.

Hun mener barn ikke nødvendigvis må vaske rommet sitt selv, i hvert fall ikke alene.

– Da dytter vi dem bort og gir dem ansvar for sitt. Det er mye bedre å ta dem med i fellesskapet og gjøre ting med dem, som å vaske badet, kjøkkenet eller barnerommet sammen, sier Inger-Lise Køltzow.

Hvor enig eller uenig i følgende påstand: Dagens barn lærer ikke renhold mens de bor hjemme

Helt enig: 14 prosent

Litt enig: 39 prosent

Litt uenig: 17 prosent

Helt uenig: 11 prosent

Ingen formening: 20 prosent

Reklame