Natt til søndag 30. oktober klokka 0300 slutter sommertiden

Det betyr at klokka skal stilles én time tilbake til 0200 (UTC+1) og at det er mørkere kvelder i vente.

Stille klokka fram eller tilbake?
Mange husker ikke om klokka skal stilles fram eller tilbake ved overgangen sommertid/normaltid. En huskeregel er denne: På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.

De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, men vil du holde klokka nøyaktig oppdatert stilles klokka tilbake én time, fra klokka 0300 til klokka 0200 natt til søndag 30. oktober.

vintertid-klokke

Hva er sommertid?
Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. I Norge er normaltiden én time foran UTC (dette skrives ofte som UTC+1), mens sommertiden i Norge ligger to timer foran UTC. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig.  Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. En lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980.  For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 (UTC+1) siste søndag i mars og slutter kl. 0300 (UTC+2) siste søndag i oktober.

(Bitte) litt lengre nyttårsfeiring i år
IERS, det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, vurderer når det skal legges til ett sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC. De har bestemt at 2016 trenger et slikt sekund, og at det skal legges til i overgangen mellom 2016 og 2017. På noen klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017. Dermed ett ekstra stjerneskuddsekund. I Norge vil skuddsekundet komme en time inn i det nye året, klokken 00:59:60 (UTC + 1).

Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer. Ordningen med skuddsekund startet i 1972 og det siste ble lagt til natt til 1. juli i 2015.

Reklame