Få kan kunsten å lage hjemmelaget surkål

Selve julemiddagen står svært sterkt hos mange, og i en ny undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften. Fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler. Men bare én av fire lager surkålen til middagen julaften selv.

Lukter og smaker, tradisjoner og kompromisser. Julen er en høytid vi har mange følelser knyttet til. Barndomsminner vi tar med oss eller tradisjoner vi innfører selv.

surkal_bed9a013-36cf-49d0-ae4f-c76457b2db17

For meg er duften av surkål, pynting av juletreet og grevinnen og hovmesteren på TV lille julaften noe av det som ikke skal endres på, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Selve julemiddagen står svært sterkt hos mange, og i en ny undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften. Fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler.

Bare én av fire lager surkålen selv

Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke. Det viser seg at 52 % ikke vet hvordan man lager hjemmelaget surkål. Dette viser ferske tall fra Epinions undersøkelse gjennomført i Norge i november 2016.

Det er ingen kunst å lage surkål, og kål er råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan gjerne kokes dagen i forveien for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen.

Dette trenger du for å lage surkål til 4 personer:

750 g hodekål

2 epler (kan sløyfes)

1 ts salt

ca. 2 ts karve

2½ dl vann eller kraft

2 ts 7 % eddik

2 ts sukker

Slik gjør du det:

Del hodekålen i to og fjern de ytterste bladene og den grove «stilken».

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og eplebiter i en kjele.

Tilsett kraft eller vann, og kok opp. La alt trekke i ca. 45 minutter.

Rør godt innimellom.

Se oppskriften på hjemmelaget surkål på www.frukt.no.

 

Den karakteristiske smaken av karve hører julen til

Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5.000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen. (Wikipedia). Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.

Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerkenen. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.

Dette trenger du til en klassisk hjemmelaget rødkål:

750 g rødkål

2 stk eple (kan sløyfes)

1 ts salt

2½ dl kjøttkraft eller vann

2 ss eddik, 7 %

2 ts sukker

2 ts malt allehånde

Slik gjør du det:

Snitt kålen fint, skjær epler i båter.

Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik.

Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg.

Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup.

Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss)i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.

Se oppskriften på hjemmelaget rødkål på www.frukt.no.

Reklame