Fant flått-virus i melk fra norske gårder

Forskere har funnet et flått-virus i rå melk fra norske bondegårder. Nå advarer de regjeringen mot å åpne for salg av rå melk direkte fra bønder til forbrukere.

Flått Fotobyrået PTAfoto

I fire år har doktorgradsstudent ved NMBU, Katrine Paulsen, i samarbeid med Folkehelseinstituttet samlet inn og analysert melk fra fem norske gårder.

Noe av bakgrunnen var at flere personer i sentral- og østeuropeiske land er blitt syke av det flåttbårne viruset TBE etter å ha drukket upasteuriserte melk fra ku, geit eller sau. Enkelte som ble smittet via melkeinntak skal ha dødd, ifølge NRK.

I studien går det fram at kumelken fra tre av de fem norske gårdene inneholdt dette viruset.

Ifølge NRK skal gårdene ligge i Mandal, Arendal, Brønnøy og Skedsmo.

5.000 liter i året

Mattilsynet har tidligere laget et forskriftsutkast som er sendt ut på høring fra Helse- og omsorgsdepartementet. Dersom forskriften blir vedtatt, vil det for første gang siden 1953 bli tillatt å selge melk som ikke er varmebehandlet.

Dermed kan forbudet mot å selge upasteurisert melk i Norge stå for fall. Mattilsynet foreslår å la gårdsbruk selge 5.000 liter rå melk i året. En advarselsmerking skal gi forbrukerne informasjon om helsefaren knyttet til å konsumere rå melk.

Årsaken til dagens forbud er risikoen for smitte av blant annet sykdomsframkallende E. coli og Campylobacter.

Kritisk

Seniorforsker Åshild K. Andreassen i Folkehelseinstituttet sier til NRK at hun er kritisk til lovendringen.

– Vi vet ennå ikke hvor syke vi kan bli av upasteurisert melk med TBE-virus. Men vi bør begrense risikoen, sier hun.

Reklame