Voksne må få på seg refleksen i høstmørket

Kontrasten mellom godt synlige barn med refleksvest og en voksen uten refleks er enorm. – Det holder ikke å sørge for at barna har refleks, hvis du slurver og glemmer deg selv. På mørke høstveier kan sekundene være avgjørende, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Ser du den voksne i bildet? (Foto: NAF)

Foreldre er flinke til å ta på barna refleks når de skal gå til skolen eller barnehagen. Men når de voksne selv skal på jobb, ligger som oftest refleksen igjen hjemme. Refleks vil nok aldri være moteriktig, men det er viktig å være klar over hvor lite synlig du er uten refleks.

– Spesielt ved siden av barna som lyser opp blir det tydelig at du selv nærmest usynlig uten refleks i høstmørket, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Tradisjonelle reflekser best

I tillegg til refleksvesten, er det den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene som synes best i mørket. De er begge allsidige og synes fra alle kanter.

NAF har lang erfaring med å teste refleksprodukter. En gledelig utvikling er at det stadig kommer flere refleksprodukter på markedet. De siste årene har det også kommet nye moteprodukter med refleks, men ikke alt imponerer.

– Av erfaring vet vi at disse moteproduktene ikke kan erstatte den tradisjonelle refleksen rett og slett fordi refleksevnen ikke er god nok, mener Ryste.

Viktig å plassere refleksen riktig

Hvor du plasserer refleksen er vel så viktig som hvor god refleksen er. Tommelfinger-regelen er å plassere refleksen fra midjen og ned på voksne og større barn, og mellom midjen og nakken på mindre barn.

– Lav plassering av refleks gjelder spesielt hvis du går i urbane strøk, hvor bilene ofte kjører med nærlys. Går du steder der bilene i større grad bruker fjernlys, må refleksen plasseres høyere på kroppen, råder Ryste.

For syklister og de som triller barnevogner er det viktig å synes fra flere vikler. Ett tips er å teipe ramma på sykkelen eller barnevognen. Da synes du også fra siden når du krysser gata.

NAFs reflekstips

  • Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke burde du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.
  • Sjekk gjerne produktets refleksevne i butikken ved å lyse på produktet med mobilen.
  • Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du burde synes både bakfra og forfra.
  • Plassering er viktig! Er du i urbane områder der nærlys brukes – fest refleksen lavt på kroppen. Er du ute langs en mørklagt vei der fjernlys er mest brukt – få refleksen opp på overkroppen.
  • Husk refleks på sykkel og barnevogn!
Reklame