Norsk bygg er fremtidens mat ….

I fremtiden er det viktig å satse på de matvarene som metter flest mulig mennesker. Derfor er korn – og særlig bygg – en viktig næringskilde.

Taco med byggryn og kjøttdeig gir ekstra digg tyggemotstand. Byggrynet gjør at du sparer både miljø og lommebok, og får igjen i sunnhet. Foto: brodogkorn.no

Norsk korn er en viktig del av kostholdet vårt, og det ideelle er at vi produserer det meste av kornet selv. FNs klimaeksperter spår at matproduksjonen kan økes i nordlige breddegrader i årene fremover.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er engasjert i spørsmålet. Hun sier at kornsorter som hvete, ris og mais globalt sett er den viktigste matvaren.

– For at vi også i Norge skal være i stand til å selv produsere mest mulig av maten innbyggerne trenger, forskes det på kornsorter som er tilpasset klimaet vi kan forvente i fremtiden. Økte temperaturer og lenger vekstsesong gjør det mulig å utvide kornproduksjonen og dyrke sorter som krever lengre vekstsesong enn tidligere, sier Nordbø.

Korn har vært dyrket i minst 3000 år her i landet, og dette har ført til et stort mangfold av sorter med stor genetisk variasjon.

Svinger med klimaet

Nytt klima er likevel ikke bare enkelt. Med dagens kornsorter kan vått vær føre til dårligere kornkvalitet, og da må mer av det norskproduserte kornet brukes som dyrefôr. Dermed må vi importere mer mathvete. Forskere mener at endringer i klimaet vil gi varmere, villere og våtere vær, og hvis trenden man har sett de siste årene fortsetter, vil selvforsyningsgraden reduseres.

Løsningen for Norges del, kan være å bli flinkere til å bruke andre kornsorter enn hvete.

– Det dyrkes mye bygg her i landet, men av 600 000 tonn bygg, brukes i dag kun 3000 tonn til mat, sier Nordbø.

Hun mener vi med fordel kan bli flinkere til å ta i bruk bygg både til bakst og annen mat. På den måten er det lett å bidra til at vi totalt sett spiser mer norsk korn.

Norsk korn til brød og middag

Det å hente tilbake gamle tradisjoner er et skritt i riktig retning.

– Tradisjonelt dyrket og spiste vi mest bygg og havre i Norge. Kornet brukte man blant annet i flatbrød, grøt, komler og supper, men så fikk vi bedre tilgang til hvete, sier Nordbø.

De gode bakeegenskapene gjorde at hvete erstattet andre kornsorter i bakst. Kornet ga luftigere og fine brød.

– Det er gluten i hveten som gir det luftige resultatet. Brød bakt på bygg blir mer kompakte, men jeg har gjort bakeforsøk som har vist at det er fullt mulig å erstatte 40 prosent av hvetemelet med bygg og fortsatt få flotte brød, forteller hun.

Nordbø anbefaler å forsøke å bytte ut ris med kortreist, norsk bygg.

– Da får du samtidig i deg mer fiber. Noen reagerer på den litt karakteristiske smaken til bygg, fordi man er vant til at ris ikke smaker noe, men byggris er absolutt et godt alternativ til vanlig ris, sier Nordbø.

Bruk byggris istedet for ris. Lag en spennende poké bowl med marinert laks, mango, avokado, vårløk og byggryn. Nyt som enkel middag eller lunsj. Foto: brodogkorn.no

Reklame