Høst er sopptid… soppens dag er søndag 7. september

Soppens dag er 7.september!

Bladene skifter farge og blomstene visner. Solen varmer ikke slik den gjorde i sommerferien, og det blir mørkere om kveldene. Det er tid for sopp.

Skulle du ønske at sommeren kunne vart lenger? I stedet for å sture over at sommeren er over, kan du glede deg over en ny og spennende tid. Bærene spruter frem i skog og mark, soppen spretter opp fra bakken og fisken biter fortsatt på kroken. Og på himmelen kommer stjernene enda bedre til syne.

På jakt etter mat!

Mennesket har alltid vært nysgjerrig på hva vi kan spise i skog og mark. Og det er ikke så rart. Vi lever jo av mat og drikke. Men ikke alt som vokser i skogen er menneskemat. Noe er rett og slett så farlig at vi kan bli syke og dø av det. Derfor kan det være en grei regel og ALDRI spise noe du ikke er helt sikker på hva er. Hva som er farlig og ufarlig overlater vi til forskerne å finne ut av.

OBS !!!

Sopp_MG_15522w-1Hold deg unna denne! Den røde fluesoppen må IKKE spises. Foto: Reidar Nordkveldemoen

Sopptiden er her

Fra skolestart til oktober er det soppsesong, litt avhengig av hvor du bor i landet. Jo lenger nord du bor, desto tidligere slutter soppsesongen.

Sopptips

 

  • Plukk bare sopp som du er sikker på at er spiselig. Ta med en voksen du kan spørre.
  • Det kan være lurt å dele soppen i to for å se etter mark i soppen. Finner du verken mark eller spor etter mark (og du er HELT sikker på at det er en spiselig sopp), kan du putte den i kurven.
  • Du skal aldri bruke plastpose når du plukker sopp. Det ødelegger soppen. Har du ikke en kurv for hånden når du oppdager sopp, kan du legge soppen i genseren din.
  • Ikke vask sopp. Den skal bare børstes og renses.
  • Gå på sopptur noen dager etter at det har regnet, da trives den best.

Noen sikre, spiselige sopper er

  • Kantarell
  • Matriske
  • Piggsopp

Hvis du ikke allerede vet hvordan disse soppene ser ut kan du forsøke å finne ut av det selv. Se bilder av gode matsopper på nettsidene til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Snart er du soppekspert og kan begi deg ut på oppdagelsestur.

God sopptur!

Reklame