Reinsdyrkjøttet rocker nyttårsmenyen …..

Reinsdyrkjøtt har rykket opp i eliteklassen som festmiddag på årets siste dag. – Nordmenn er i økende grad på oppdagelsesferd i matretter og råvarer fra hele verden. I et slikt mangfold av mat og matopplevelser har reinkjøttet en naturlig plass, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
Miniburger-med-rokt reinsdyrfilet. Foto: MatPrat

Miniburger-med-rokt reinsdyrfilet. Foto: MatPrat

Kun slått av kalkun og pinnekjøtt, er det reinsdyrkjøtt som topper ønskelisten når det gjelder menyen på årets siste dag. Det viser en fersk undersøkelse om reinsdyrkjøttet gjennomført av YouGov på oppdrag fra MatPrat. Her svarer 23 prosent at de foretrekker denne råvaren når det gjelder festmåltidet på nyttårsaften. Undersøkelsen viser også at det er reinsdyrkjøttet som blir oppfattet som det mest smakfulle.

– Vi fikk det samme svaret da vi gjorde en undersøkelse på smak i 2012, forteller matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat. – Ekstra morsomt er det at resultatet viser at det er de unge som spiser mest reinsdyrkjøtt.

Også landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, synes det er gledelig at forbruket av reinsdyrkjøtt øker. – Nordmenn er i økende grad på oppdagelsesferd i matretter og råvarer fra hele verden. I et slikt mangfold av mat og matopplevelser har reinkjøtt en naturlig plass, sier hun.

– Reinkjøtt er smaken av vidda; av dyrene som beiter i villmark, som følger årstidsvariasjonene og preges av omgivelsene. Reinsdyrkjøttet er av det sunneste kjøttet vi kan spise. Den samiske kulturen er levende og gir matopplevelsen en ekstra dimensjon fordi samene følger flokken gjennom sine 8 årstider fra krevende beitesesong vinterstid, flytting og kalving på våren, frodige sommerbeiter til høst, brunst og slaktetid. Det er derfor særlig gledelig at også de unge spiser mer reinkjøtt, sier Listhaug, som understreker at det nå er viktig å bruke anledningen til å ta ut det potensialet som ligger i reindriftsnæringen. Dette vil både bidra til å sikre en fortsatt livskraftig reindriftsnæring og til at flere forbrukere får gleden av å smake kvalitetsprodukter fra norske fjellvidder, sier landbruks- og matministeren.

Reinsdyrkjøtt i både tradisjonelle og nye retter

– Vi har hatt de yngste forbrukerne i tankene når vi utviklet årets julekolleksjon med rein på matprat.no, forteller Kolvereid. – I tillegg til gode, varme vintergryter med skav og tradisjonsrike steker, ser vi at de yngre også etterspør småretter som kan gå inn på tapasbordet i uformelle vennelag og som smaksrike forretter. Rein som forrett kan utmerket kombineres med juletorsk, nyttårskalkun, viltmiddag og til flere anledninger. I forkant av julemåneden har vi derfor utviklet blant annet nye oppskrifter som råmarinert reinkjøtt med asiatiske smaker, reinsdyr tataki med multesalsa og miniburgere med røkt reinkjøtt.

Reinkjøtt er en norsk kvalitetsråvare som skal behandles med respekt, men kombinasjoner av gode smaker på kryss av landegrenser må være lov, forsikrer Kolvereid.

Reklame